Evenimentul Zilei > International > Descoperirea deceniului în inima Vaticanului. Misterul care a alimentat zeci de teorii ale conspirației
Descoperirea deceniului în inima Vaticanului. Misterul care a alimentat zeci de teorii ale conspirației

Descoperirea deceniului în inima Vaticanului. Misterul care a alimentat zeci de teorii ale conspirației

Vatican. Experţii au descoperit mii de oase după deschiderea sâmbătă a două osuare dintr-un cimitir al Vaticanului. Descoperirea a fost făcută ca urmare a eforturilor de a rezolva misterul ce înconjoară dispariţia unei adolescente, fiica unui angajat papal, în urmă cu peste 35 de ani, informează DPA.

Emanuela Orlandi, al cărei tată se afla în serviciul Papei Ioan Paul al II-lea, a dispărut la vârsta de 15 ani în centrul Romei, în 1983. Cazul său a alimentat de-a lungul timpului numeroase teorii ale conspiraţiei.

Săptămâna trecută, oficialii au deschis două morminte din secolul al XIX-lea aflate în Cimitirul Teutonic din Vatican, după ce o scrisoare anonimă a recomandat familiei tinerei să „se uite unde arată îngerul”,  o presupusă referire la statuia unui înger care veghează mormântul prinţesei Sofia von Hohenlohe, decedată în 1836.

Cu toate acestea, mormintele, cel al prinţesei Sofia şi cel al ducesei Charlotte Frederica de Mecklenburg-Schwerin, care a murit patru ani mai târziu, s-au dovedit a fi complet goale.

În încercarea de a descoperi rămăşiţele pământeşti ale prinţesei şi ducesei şi de a face lumină în cazul Orlandi, sâmbătă au fost deschise cele două osuare.

„Nu ne-am aşteptat să găsim atât de multe oase. Azi am recuperat mii, probabil de la zeci de indivizi”, a indicat Giorgio Portera, angajat de familia Orlandi să examineze cazul, potrivit presei italiene.

Anchetatorii se confruntă acum cu noi întrebări cu privire la oasele descoperite, mai ales că va dura un timp până se va afla cui au aparţinut – dat fiind faptul că este vorba despre oase mici şi fragmentate, după cum precizat Portera.

Autoritățile de la Vatican  au confirmat descoperirea rămăşiţelor, mulţumindu-se să precizeze că o „examinare morfologică aprofundată”  va avea loc sâmbăta viitoare.