Descoperirea care schimbă tot ce știam despre existență. Cum a luat naștere viața pe Pământ. FOTO

Descoperirea care schimbă tot ce știam despre existență. Cum a luat naștere viața pe Pământ. FOTO

Probabilitățile privind existența vieții extraterestre în galaxia noastră sunt „mult mai mari decât se credea”, spun oamenii de știință. O echipă de specialiști a descoperit stele tinere pline de molecule organice, care schimbă cursul pozițiilor față de viața extraterestră de până în prezent, relatează Daily Mail.

Cercetările oamenilor de știință cu privire la viața în afara planetei Pământ ar putea să fi făcut un salt uriaș.  Specialiștii au detectat rezerve bogate de „molecule organice mari” în jurul unor stele tinere din galaxia noastră. Aceste molecule au condus la apariția vieții pe Terra și sunt de 100 de ori mai multe decât estimările de până în prezent, spun cercetării de la Universitatea din Leeds.

Descoperire uriașă în Calea Lactee: Nenumărate molecule organice care au condus la apariția vieții pe Terra 

Catherine Walsh, co-investigator principal la Universitatea Leeds, a declarat: „Aceleași ingrediente necesare pentru a genera viața pe planeta noastră se găsesc și în jurul altor stele. Este posibil ca moleculele care sunt necesare pentru a da start vieții să fie disponibile în toate mediile din jurul planetelor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calea Lactee are în jur de 400 de miliarde de stele - fiecare dintre ele având cel puțin o planetă pe orbită. Milioane se află în „Zona Goldilocks”, unde apa este lichidă.

Autorul principal al studiului, John Ilee, de la Universitatea Leeds, a precizat: „Aceste molecule organice mari și complexe se găsesc în diverse medii din spațiu. Amestecul chimic a fost identificat în discurile protoplanetare de gaz și praf care se învârt în jurul stelelor tinere. Studiile de laborator și cele teoretice sugerează că acestea sunt "ingredientele brute" esențiale în chimia biologică de pe Pământ. Ele creează zaharuri, aminoacizi și chiar componentele acidului ribonucleic (ARN) - în circumstanțele potrivite”.

Cum s-a dezvoltat prima formă de viață pe Terra

Biologii cred că prima formă de viață de pe Pământ s-a format pe baza unui ARN. „Cu toate acestea, multe dintre mediile în care găsim aceste molecule organice complexe sunt destul de îndepărtate de locul și momentul în care credem că s-au format planetele. Am vrut să înțelegem mai multe despre locul exact și cantitatea acestor molecule prezente în spațiile discurileor protoplanetare”, a spus John Ilee.

Descoperirile se bazează pe o analiză a „amprentelor spectrale” unice din lumina emisă de materialul care înconjoară stelele nou formate, potrivit autorului studiului. Datele au fost colectate de radiotelescopul ALMA din deșertul Atacama, Chile, care poate capta și cele mai slabe semnale din cele mai reci regiuni ale spațiului cosmic.

Moleculele cheie - cianoacetilenă (HC3N), acetonitril (CH3CN) și ciclopropeniliden (c-C3H2) - se aflau în patru din cele cinci discuri protoplanetare studiate. Alte 15 - inclusiv cianură de hidrogen și nitriți cu legătură directă la originile vieții - au fost, de asemenea, remarcate în cantități diferite.

Se consideră că Pământul a fost „însămânțat” prin contactul dintre rocile spațiale din discul protoplanetar din jurul Soarelui, însă oamenii de știință nu erau siguri dacă și alte discuri protoplanetare conțin molecule semnificative din punct de vedere biologic.

Cum ar putea să ia naștere viața în alte teritorii din galaxia noastră

Studiul din The Astrophysical Journal Supplement Series a arătat în mod neașteptat că un astfel de fenomen este normal.

„ALMA ne-a permis să căutăm pentru prima dată aceste molecule în regiunile cele mai ascunse ale acestor discuri, la scări de mărime similare cu cele ale sistemului nostru solar. Analiza noastră arată că moleculele sunt localizate în principal în aceste regiuni, într-o cantitate între 10 și 100 de ori mai mare decât cele prevăzute. Mai mult decât atât, regiunile în care au fost localizate moleculele sunt cele în care se formează asteroizi și comete”, a spus autorul studiului, Ilee, precizând că în aceste spații ar putea avea loc un proces similar inițierii vieții pe Pământ.

Bombardarea de către asteroizi și comete transferă moleculele organice mari către planetele nou formate. Cercetătorii plănuiesc în continuare să caute molecule și mai complexe în discurile protoplanetare. „Dacă găsim astfel de molecule în cantitate atât de mare, înțelegerea actuală a chimiei interstelare sugerează că ar trebui să fie observabile și molecule mai complexe. Sperăm să folosim ALMA pentru a căuta următoarele trepte de complexitate chimică în aceste discuri. Dacă le vom detecta, atunci vom fi și mai aproape de a înțelege cum pot fi asamblate ingredientele brute ale vieții în jurul altor stele”, a conchis autorul studiului.