Evenimentul Zilei > Social > Descoperire uluitoare în Rusia. Scheletul unei mari personalități a fost găsit
Descoperire uluitoare în Rusia. Scheletul unei mari personalități a fost găsit

Descoperire uluitoare în Rusia. Scheletul unei mari personalități a fost găsit

Scheletul unuia dintre generalii favoriţi ai împăratului Napoleon Bonaparte a fost descoperit. Cel puțin așa susțin arheologi din Rusia și Franța.

Generalul Charles Etienne Gudinare, care a decedat în urmă cu peste 200 de ani din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, în Rusia, este bănuit de cercetători ca fiind persoana găsită. Conform Reuters, el a fost îngropat într-un parc, sub fundaţia unui ring de dans.

Numele său este gravat pe Arcul de Triumf din Paris. Charles Etienne Gudin a murit la vârsta de 44 de ani, pe 22 august 1812, după ce a fost lovit de o ghiulea de tun în timpul campaniei eșuate de invadare a Rusiei a împăratului Napoleon.

Napoleon îl cunoștea din copilărie pe Gudin, pentru care avea un respect deosebit. După moartea generalului, inima i-a fost scoasă din trup şi dusă la Paris, unde a fost plasată într-o capelă a cimitirului Pere Lachaise.

În Palatul Versailles se află un bust dedicat generalului Gudin, în timp ce o stradă din Paris îi poartă numele.

În timpul unor săpături efectuate în Smolensk, un oraş aflat la vest de Moscova la o distanţă de 600 de kilometri de capitala rusă, arheologii francezi și ruși susțin că au descoperit scheletul generalului Gudin. Mai precis, pe 6 iulie.

Rănile suferite de generalul Gudin pe câmpul de luptă au fost grave, după cum o arată chiar dovezile scrise din acea perioadă. A fost necesară amputarea piciorului stâng, generalul francez fiind rănit şi la piciorul drept.

Rămăşiţele pământeşti descoperite într-un sicriu corespund rănilor descrise, conform spuselor cercetătorilor. Arheologii consideră „cu un grad ridicat de probabilitate” că au descoperit scheletul unui aristocrat şi al unui veteran care a luptat atât în Revoluţia Franceză, cât şi în războaiele napoleoniene.

Pierre Malinovsky, un istoric și un arheolog francez, apreciază că descoperirea reprezintă punctul culminant al unor căutări îndelungate.

Este un moment istoric nu doar pentru mine, ci şi pentru ambele ţări, după părerea mea”, a declarat Pierre Malinovsky pentru un cotidian din Smolensk, spunând că Napoleon îl cunoştea pe Gudin încă din copilărie.

Expertul care a jucat un rol important în descoperire a mai adăugat că „Napoleon a fost unul dintre ultimii oameni care l-au văzut în viaţă, fapt foarte important, iar el a fost primul general din perioada napoleoniană al cărui schelet l-am descoperit”.

Reprezentanţii Societăţii ruse militaro-istorice, care au participat la săpături, au spus că descoperirea este una senzaţională, dacă va fi confirmată.

Este posibil să fim nevoiţi să identificăm rămăşiţele cu ajutorul testului ADN, procedură ce ar putea să dureze între câteva luni şi un an”, au adăugat ei, care au mai menționat că „urmaşii generalului francez urmăresc cu atenţie ştirile pe această temă”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.