Descoperire uluitoare. Cum a supraviețuit timp de 24.000 de ani în solul îngheţat din Siberia? Lumea ştiinţei, lăsată fără cuvinte. FOTO

Descoperire uluitoare. Cum a supraviețuit timp de 24.000 de ani în solul îngheţat din Siberia? Lumea ştiinţei, lăsată fără cuvinte. FOTO

Oamenii de știință au dezgropat animalul şi l-au readus la viaţă, după ce a rezistat timp de 24.000 de ani în solul îngheţat al Siberiei. Animalul este cunoscut sub numele de Bdelloid Rotifer.

Rotiferele Bdelloide trăiesc de obicei în medii apoase şi au o capacitate incredibilă de a supravieţui. Creatura a fost descoperită de câţiva oameni de ştiinţă din Rusia care au folosit o instalaţie de foraj pentru a săpa în solul îngheţat din Siberia.

„A lua în considerare faptul că un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare timp de mii de ani și apoi se poate întoarce la viață este un vis al multor scriitori de ficțiune”, a declarat cercetătorul Stas Malavin.

„Raportul nostru este cea mai clară dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză, starea metabolismului aproape complet blocată”, a mai subliniat Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorul  nu-şi explică cum a reușit animalul acest lucru

Cercetările anterioare efectuate de alte grupuri au arătat că rotiferele pot supraviețui până la 10 ani când sunt înghețate. Într-un nou studiu, cercetătorii ruși au utilizat radiocarbonul pentru a identifica creaturile pe care le-au recuperat din permafrost - pământ care este înghețat pe tot parcursul anului, în afară de un strat subțire de la suprafață. Studiul a fost publicat luni în revista Current Biology.

Creaturile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a rezista în condiţii extreme. Este unul dintre cele mai rezistente animale ale Pământului, potrivit New York Times , care raportează că pot rezista, de asemenea, la oxigen scăzut, foamete, aciditate ridicată și ani de deshidratare.

Încă o ciudăţenie: animalele se reproduc asexuat dar pentru asta au nevoie de un fel de schimb de informații genetice sau riscă să moară. O posibilitate pe care oamenii de știință au analizat-o este transferul orizontal de gene - schimbarea ADN-ului între indivizi, mai degrabă decât transmiterea acestuia de la părinte la descendenți.

Un rotifer bdelloid

Există rapoarte despre alte organisme multi-celulare care revin la viață după mii de ani, inclusiv un vierme, precum și unele plante și mușchi

Tulpinile de mușchi din Antarctica cu o vechime de peste 1.000 de ani au fost readuse la viață cu succes după ce au fost acoperite de gheață aproximativ 400 de ani, iar o floare a fost regenerată după 32.000 de ani. De asemenea, viermii simpli, numiți nematode, au fost reînviați în două locuri din nord-estul Siberiei, descoperiți în sedimente vechi de peste 30.000 de ani.

Inclusiv urșii din peșteri dispăruți sau mamuții au fost dezgropați din soluri îngheţate, care se topesc în unele locuri ca urmare a încălzirii globale. Cercetătorul rus, Stas Malavin spune că probabilitatea de supravieţuire a animalelor mari este scăzută, având în vedere modul în care acestea sunt captive în solul îngheţat.

Cazul creaturilor, de neînțeles la ora actuală în mediul științei

„Trebuie luat în considerare faptul că un organism multicelular poate fi îngheţat și păstrat în acest mod, timp de mii de ani ca mai apoi să fie readus la viaţă. Acesta poate fi visul multor scriitori de ficţiune” a spus Malvin.

Pentru a înţelege întreg procesul prin care aceste viețuitoare pot rezista într-un astfel de mediu, cercetătorii au îngheţat şi dezgheţat în mai multe rânduri astfel de rotifere care trăiesc în solurile îngheţate. Prin acest procedeu ei au descoperit că ele pot rezista la formarea cristalelor de gheaţă care le acopereau cât timp erau îngheţate treptat, scrie BBC