În urmă cu şapte ani, pe 29 aprilie 2012 a fost dezvelită statuia Împăratului Traian" în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, potrivit romaniatv.net

Municipalitatea condusă la acea vreme de de Sorin Oprescu a plătit pentru lucrare suma de 200.000 lei (42.553 euro).

În toamna anului 2017, monumentul de for public Împăratul Traian" realizat de artistul plastic Vasile Gorduz, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada.

În asemenea condiţii, statuia trebuia reparată. La atelierul unde a fost dusă pentru lucrările de reparaţii, s-a constatat că aceasta era confecţionată din alamă, şi nu din bronz aşa cum era iniţial comandată.

„Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public", preciza atunci Primăria Capitalei.

În aceste condiţii există suspiciunea că „opera” este de fapt un fals, deoarece există neclarități și asupra deținerii drepturilor de autor asupra lucrării.

Cu ocazia demarării reabilitării monumentului prin sudura elementelor secționate, s-a constatat faptul că materialul folosit la realizarea monumentului de for public nu era bronz, conform contractului de prestări servicii, ci alamă, în acest sens Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic depunând o plângere penală pentru înșelăciune, dosar nr. 1346/P2017. Un alt aspect care a stat la baza amânării procesului de reabilitare a monumentului a fost reprezentat de neclaritățile cu privire la deținerea drepturilor de autor asupra lucrării Împăratul Traian" , precizează Primăria Capitalei.

În ceea ce privește viitorul amplasament al monumentului, a fost identificat un nou spațiu: Parcul Floreasca din Sectorul 1.

 

Te-ar putea interesa și: