Evenimentul Zilei > Actualitate > DESCOPERIRE ISTORICĂ. Arheologii au DEZGROPAT o CIVILIZAȚIE necunoscută, pierdută acum 3.000 de ani | GALERIE FOTO
DESCOPERIRE ISTORICĂ. Arheologii au DEZGROPAT o CIVILIZAȚIE necunoscută, pierdută acum 3.000 de ani | GALERIE FOTO

DESCOPERIRE ISTORICĂ. Arheologii au DEZGROPAT o CIVILIZAȚIE necunoscută, pierdută acum 3.000 de ani | GALERIE FOTO

O descoperire uluitoare din Anglia schimbă întreaga viziune asupra lumii. Un grup de arheologi au scos la vedere o mică așezare a unei populații despre care nu se știa absolut niciun lucru, și care a trăit în urmă cu 3.000 de ani, în Epoca Bronzului.

Situl arheologic a fost numit Must Farm, iar civilizația care a trăit în cadrul său a fost foarte evoluată, ținând cont că aceștia au trăit cu 3.000 de ani în urmă.

Într-un sit arheologic, cu greu cercetătorii reușesc să scoată vase, arme sau ceramică întregi, cele mai multe dintre ele fiind făcute bucăți. Dar de această dată, norocul a fost de partea lor, iar obiectele descoperite sunt extraordinare: sulițe, ceramică sau chiar obiecte împletite, toate perfect conservate.

O asemenea descoperire este epocală, mai ales când este vorba despre o civilizație care a trăit cu 3.000 de ani în urmă, în Epoca Bronzului.

Acest loc este unic în Anglia, sau poate chiar în toată Europa, și a schimbat percepția asupra Epocii Bronzului. El este format dintr-un grup de mai multe "corturi" așezate unele lângă altele. Ce este interesant este faptul că obiectele din ele au fost găsite în stare perfectă: de la săbii până la sulițe sau coșuri împletite și ulcioare, toate pot fi folosite chiar și în zilele noastre.

Totul a început în anul 1999, când mai multe bucăți de lemne au fost descoperite. Excavările care au urmat în 2004 și în 2006 au scos la suprafață mai multe șulițe și săbii, iar de acest moment, căutările s-au intensificat în acea zonă.

Așezarea a fost comparată cu orașul Pompei, dispărut în urma unei erupții vulcanice de proporții. Această asemănare este făcută tocmai din cauza obiectelor găsite în starea respectivă.

Potrivit cercetătorilor care au analizat datele, Must Farm ar fi pierit în urma unui incendiu care a cuprins toate locuințele și a pus totul la pământ, în mai puțin de o oră.

Unele dintre corturile respective au căzut în noroiul de lângă albia unui râu, iar fix acest lucru a dus la conservarea perfectă. Practiv, cercetătorii au descoperit obiectele artefactele respective ca și când ar fi ajuns la locul incendiului, la câteva ore după ce a fost stins.

Imaginile din Galeria Foto adăugată demonstrează cum o civilizație de acum 3.000 de ani a reușit să facă atâtea lucruri incredibile.