Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire incredibilă. S-a identificat un anticorp care poate neutraliza toate variantele de SARS-CoV-2
Descoperire incredibilă. S-a identificat un anticorp care poate neutraliza toate variantele de SARS-CoV-2

Descoperire incredibilă. S-a identificat un anticorp care poate neutraliza toate variantele de SARS-CoV-2

Noi cercetări efectuate la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis indică faptul că trei variante noi, cu răspândire rapidă, ale virusului care provoacă COVID-19 pot sustrage anticorpii care acționează împotriva formei originale a virusului care a declanșat pandemia.
Aşa cum ştim deja, noile variante îngrijorătoare ale coronavirusului se pot sustrage anticorpilor care neutralizau virusul original, iar vaccinurile sunt tot mai puțin eficiente împotriva variantelor Covid.
Pentru a evalua dacă noile variante s-ar putea sustrage anticorpilor produși pentru forma originală a virusului, cercetătorul Diamond și colegii săi, inclusiv primul autor Rita E. Chen,  au testat capacitatea anticorpilor de a neutraliza trei variante de virus în laboratorul.

Au testat anticorpi din sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care fuseseră vaccinaţi cu un ser experimental COVID-19

Cercetătorii au testat variantele împotriva anticorpilor din sângele persoanelor care s-au recuperat de la infecția cu SARS-CoV-2 sau au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer. De asemenea, au testat anticorpi din sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care fuseseră vaccinate cu un  vaccin experimental COVID-19 , dezvoltat la Washington University School of Medicine, care poate fi administrat prin nas. Varianta B.1.1.7 (Marea Britanie) ar putea fi neutralizată cu niveluri similare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului original. Dar celelalte două variante au necesitat de la 3,5 la 10 ori mai mult anticorp pentru neutralizare.

Apoi, au testat anticorpi monoclonali: replici produse în masă ale anticorpilor individuali, care sunt extrem de buni în neutralizarea virusului original. Când cercetătorii au testat noile variante virale împotriva unui grup de anticorpi monoclonali, rezultatele au variat de la în general eficiente la complet ineficiente.

Cercetătorii au dat peste un anticorp rezistent la toate variantele Covid

Grație experimentelor efectuate pe șoareci de laborator, oamenii de știință au identificat un anticorp ce neutralizează în mod eficient aproape toate variantele cunoscute ale coronavirusului. Un material ce prezintă rezultatele muncii de cercetare a specialiștilor de peste Ocean a fost publicat în revista Immunity.

Pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 se răspândește pe planetă, apar din ce în ce mai multe tulpini ale acestuia. Oamenii de știință nu sunt absolut siguri că vaccinurile dezvoltate pe baza variantelor originale ale virusului vor funcționa la fel de bine cu versiunile lui mutante, așa că nu încetează să cerceteze diferiți anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Pentru a infecta o celulă, coronavirusul folosește proteină spike

Deoarece fiecare variantă de virus a avut mai multe mutații în gena spike, cercetătorii au creat un grup de viruși cu mutații unice, astfel încât să poată analiza efectul fiecărei mutații. Cea mai mare parte a variației eficacității anticorpilor ar putea fi atribuită unei singure modificări a aminoacizilor în proteina spike.

Această modificare, numită E484K, a fost găsită în variantele B.1.135 (Africa de Sud) și B.1.1.248 (Brazilia), dar nu și B.1.1.7 (Marea Britanie). Varianta B.1.135 este răspândită în Africa de Sud, ceea ce ar putea explica de ce unul dintre vaccinurile testate la oameni a fost mai puțin eficient în Africa de Sud decât în ​​SUA, unde varianta este încă rară, a spus Diamond.

Cu ajutorul receptorilor RBD, acesta se atașează la receptorul ACE2 și, prin el, se deplasează prin corpul uman. O modalitate de a combate virusul este de a opri proteina spike să se lege la ACE2. Acest lucru poate fi realizat, în special, prin așa-numiții anticorpi neutralizanți.

Rozătoarele au început să producă anticorpi la SARS-CoV-2, oamenii de știință au identificat 43 de astfel de anticorpi

Într-un nou studiu, dedicat depistării unor astfel de anticorpi, medicii conduși de Michael Diamond de la Washington University din St. Louis au injectat în șoarecii de laborator receptoul RBD. Așteptând ca organismul rozătoarelor să producă anticorpi la SARS-CoV-2, oamenii de știință au identificat 43 de astfel de anticorpi.
Ulterior, experții au clarificat cum luptă acești anticorpi împotriva coronavirusului. Nouă dintre cei mai eficienți au fost, ulterior, testați pe șoareci infectați cu varianta inițială a SARS-CoV-2. Acțiunea a doi dintre anticorpi a fost verificată pe cele mai răspândite variante ale virusului – alfa, beta, gamma, delta, kappa și yota, dar și pe altele. Iar cel mai bine s-a comportat anticorpul SARS2-38.

„Nu știm exact care vor fi consecințele acestor noi variante”, a spus Diamond

„Anticorpii nu sunt singura măsură de protecție; alte elemente ale sistemului imunitar pot compensa rezistența crescută la anticorpi. Acest lucru va fi stabilit în timp, epidemiologic, pe măsură ce vedem ce se întâmplă pe măsură ce aceste variante se răspândesc. Vom vedea reinfectii? Vom vedea că vaccinurile își pierd eficacitatea și apare rezistența la medicamente? Sper ca nu. Dar este clar că va trebui să analizăm continuu anticorpii pentru a ne asigura că aceștia funcționează în continuare, pe măsură ce apar noi variante și se răspândesc și pot regla strategiile noastre de vaccin și anticorpi”, a mai spus expertul potrivit source.wustl.edu.