Editura Evenimentul si Capital

Descoperire epocală: s-a aflat cine a pozat pentru „Mona Lisa vaginelor”

Autor: | | 2 Comentarii | 3881 Vizualizari

A fost elucidată una dintre cele mai mari enigme ale arte: cine este femeia care i-a servit drept model lui Gustave Courbet pentru celebrul tablou „Originea lumii”.

Ca multe alte descoperiri, și aceasta a f ost făcută din pură întâmplar e. Studiind corespondența dintr e Alexandre Dumas fiul și Geor ge S and, Claude S chopp, laur eat al Pr emiului Goncourt pentru bio grafie în 201 7, a rezolvat o enigmă veche de 152 de ani: Constance Quéniaux, cunoscută dansatoare la Opera din Paris, a fost cea care i-a servit ca model lui Courbet pentru pictura ce înfățișează un sex de femeie văzut frontal, în prim plan.

„Interior” în loc de „Interviu”

Scopul lui Schopp nu era câtuși de puțin să f acă cercetări privind „Originea lumii”, nudul somptuos și provocator e xpus la Muz eul Or say din 1995, care a aparținut o vreme psihanalistului Jacques Lacan și care a fost numit de criticul de artă brit anic Jonathan Jones „Mona Lisa vaginelor”.

Preocupat să des copere în c orespondența dintre cei doi scriitori „cele mai mici aluzii (...) pentru a le elucida”, Claude Schopp a fost surprins de o eroare în tr anscrierea unei s crisori datând din iunie 1871.

Dumas fiul, ostil Comunei din Paris, se lansa într-un atac mușcător la adresa lui Courbet, care era un fervent susținător al mișcării socialiste. „Nu pictezi cu penelul cel mai delicat și mai celebru interviu Drei Queniault (sic!) de la Operă”, îi scria Dumas lui George Sand.

„Interviu? Nu avea nici un sens!”, i-a e xplicat cer cetătorul unui ziarist de la AFP .

Așa că Schopp a decis să c onfrunte ac eastă transcriere cu manuscrisul păstr at la Bibliot eca N ațională a Franței. În original, cuvântul nu era „interviu” ci „interior”.

„A fost ca o iluminare”, a mărturisit cercetătorul. „De obicei, fac descoperiri muncind mult. Acum, am găsit fără să caut. Era nedrept.”

Claude S chopp i-a spus despr e descoperire S ylviei A ubenas, dir ectoarea Departamentului de Stampe și de Fotografie al BNP. „Această mărturie de epocă descoperită de Claude mă face să afirm cu o c ertitudine de 99% că modelul lui Courbet a fost cu adevărat Constance Quéniaux”, a declarat Aubenas pentru AFP.

Celelalte femei nu corespundeau

Până acum se cunoștea doar că diplomatul otoman Khalil Beyer a comanditarul faimosului tablou. Khalil era una dintre figurile cele mai pitorești ale lumii mondene din Parisul anilor 1860, iar tabloul a fost executat de Courbet la cererea lui în vara lui 1866.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI