Alunița santinelă care îți poate supraveghea starea de sănătate și poate avertiza cu privire la eventualele pericole, potrivit rtnews.ro

Alunița artificială se implantează și este alcătuită din celule modificate genetic. În momentul în care va detecta o creștere a concentrației de calciu din sânge, implantul se va colora și va arăta ca o aluniță mai mare.

Pacientul va realiza de îndată atunci când ceva nu este în ordine cu starea sa de sănătate! Și atunci va putea să investigheze problema de îndată, fără a mai pierde timp prețios.

 Studiu alarmant al specialiştilor: Prezența calciului în artere influențează riscul de atac de cord.

Nivelul ridicat de calciu o problemă

Nivelul ridicat de calciu din organism determină implantul să producă melanină, pigmentul care duce la apariția alunițelor și pistruilor. Creșterea nivelului de calciu din sânge este unul dintre primele semne care pot indica apariția cancerului. Alunița artificială a fost creată pentru a detecta patru tipuri comune de cancer: de prostată, sân, colon și plămâni.

Diagnosticarea timpurie a cancerului este esențială pentru supraviețuirea bolnavilor. Studiile au arătat că în cazul cancerului de sân, peste 90% dintre pacientele diagnosticate în primul stadiu al bolii sunt în viață și după 5 ani. În cazul unui diagnostic pus în stadiu avansat, doar una din șapte femei va mai trăi după 5 ani.

Unul dintre cele mai clare indicii ale cancerului este creșterea anormală a concentrației de calciu în sânge. Această anomalie apare de obicei cu mult înaintea formării unui nodul sau a unei tumori, care poate fi depistată prin alte metode. De aceea, monitorizarea nivelului de calciu este o metodă ideală de diagnosticare timpurie a cancerului.

Cum funcționează alunița artificială

Practic, alunița artificială se va forma cu mult timp înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Imediat ce observă apariția aluniței, pacientul trebuie să meargă la medic, pentru control și investigații. Însă nu trebuie să se teamă că este grav bolav sau că viața lui este în pericol, pentru că boala va fi identificată în timp util. Implantul este valabil un an de zile, apoi ar trebui să fie înlocuit.

Implantul a fost testat deocamdată cu succes pe cobai și purcei. Cercetătorii de la Institutul ETH Zurich din Basel speră că în următorii 5 ani să poată începe testarea implantului și pe oameni, iar noua metodă de diagnosticare să devină disponibilă pe scară largă peste aproximativ 10 ani.

 

Te-ar putea interesa și: