Evenimentul Zilei > International > „Descoperim o nouă lume ascunsă”: Ce se întâmplă în nucleul Pământului. Zeci de ani de știință puși la îndoială
„Descoperim o nouă lume ascunsă”: Ce se întâmplă în nucleul Pământului. Zeci de ani de știință puși la îndoială

„Descoperim o nouă lume ascunsă”: Ce se întâmplă în nucleul Pământului. Zeci de ani de știință puși la îndoială

Oamenii de știință care studiază mecanismele interne ale planetei Pământ au rămas de-a dreptul uimiți. „Descoperim o nouă lume ascunsă. De-a dreptul nouă”, a declarat Jessica Irving, seismolog la Universitatea din Bristol, neimplicată în studiul publicat recent în revista Physics of the Earth and Planetary Interiors.

Descoperirea revoluționară a pus la îndoială zeci de ani de știință cu privire la nucleul interior „solid” al Pământului. Nucleul Pământului este considerat a fi o sferă de fier și nichel, în mare parte solidă, cu un diametru de aproximativ 1.220 km. Aflat la aproximativ 5.000 km sub suprafața externă a Pământului, nucleul este responsabil pentru generarea câmpului magnetic al planetei.

Începând cu anii ’50, oamenii de știință au fost de acord, în general, că nucleul interior este solid și înconjurat de un strat de metal lichid. Însă, potrivit unor noi cercetări publicate la Universitatea din Hawaii, proprietățile nucleului „solid” ar putea fi diferite.

Compoziția nucleului Pământului

O echipă condusă de Rhett Butler, geofizician la Facultatea de Științe și Tehnologie Oceanică și Terestră (SOEST) a Universității Hawaii din Manoa, a descoperit că nucleul pare a fi un amestec de materiale moi, solide și lichide. Acest amestec de materiale se întinde de-a lungul celor 1.220 km ai nucleului interior.

Până în prezent, oamenii de știință au reușit să ajungă la nucleul planetei doar datorită magiei de la Hollywood. De exemplu, în filmul dezastruos The Core, din 2003, o echipă de exploratori deghizați au călătorit până în centrul planetei pentru a porni nucleul cu o serie de explozii nucleare.

Dar presiunile și temperaturile înregistrate în centrul Terrei sunt mult prea mari pentru ca o mașinărie, cu atât mai puțin un om, să poată rezista. În schimb, Dr. Butler și colegii săi au studiat compoziția nucleului prin analiza undelor cutremurătoare.

„Iluminată de cutremurele din crustă și din mantaua superioară și analizată de aparatura seismică de la suprafața Pământului, seismologia oferă singura modalitate directă de a investiga nucleul interior și procesele sale”, a spus Dr. Butler. Pe măsură ce undele seismice se resimt la nivelul multiplelor straturi ale planetei, viteza lor se modifică și se pot reflecta și refracta în funcție de compoziția minerală, densitate și temperaturi.

„Descoperim o nouă lume ascunsă”

Dr. Butler și echipa sa au colectat date din nucleu urmărind aceste cutremure de la capetele direct opuse față de locul în care au fost detectate. Apoi au folosit super-computerul japonez Earth Simulator pentru a evalua cinci perechi: Tonga-Algeria, Indonezia-Brazilia și trei între Chile-China.

„În contrast puternic cu aliajele de fier omogene și moi considerate în toate modelele Pământului ale nucleului intern din anii ’70 încoace, modelele noastre sugerează că există regiuni adiacente de aliaje de fier dure, moi și lichide sau moi în cei peste 1.220 km ai nucleului. Acest lucru ridică întrebări în legătură cu compoziția, istoria termică și evoluția Pământului”, a spus Dr. Butler.

„Cunoașterea acestei condiții limită din seismologie ar putea permite modele mai bune, predictive ale câmpului geomagnetic care protejează și protejează viața pe planeta noastră”, a mai adăugat profesorul.

Descoperirile îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine dinamica regiunii interioare a nucleului, precum și procesele care generează câmpul magnetic al planetei. Cercetătorii intenționează să folosească Earth Simulator pentru a modela nucleul interior în detalii mai fine și să compare rezultatele cu cele ale câmpului geomagnetic.

Jessica Irving, seismolog la Universitatea din Bristol, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat pentru Live Science: „Cu cât ne uităm mai mult la el, cu atât ne dăm seama că nu este o pată plictisitoare de fier. Descoperim o nouă lume ascunsă”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.