Der Spiegel: Rusia calcă în picioare toate regulile în cursa pentru vaccinul anti-Covid

Der Spiegel: Rusia calcă în picioare toate regulile în cursa pentru vaccinul anti-Covid

Rusia, China și India se întrec pentru a găsi un vaccin contra coronavirusului. Dar standardele internaționale nu sunt întotdeauna respectate. Unii cercetători au testat vaccinul pe ei.

Când Alexander Ginzburg s-a injectat cu vaccinul pe care l-a dezvoltat, nici măcar nu începuseră testarea pe maimuțe. Asta a fost acum patru luni, iar Ginzburg, un microbiolog și director al institutului de stat Gamaleya din Moscova, spune că încă se simte bine. O sută de angajați ai institutului au fost de acord, de asemenea, să fie vaccinați. Și toți sunt încă sănătoși, scrie într-un amplu material revista germană Der Spiegel.

Ginzburg lucrează la ceea ce se numește un vaccin vectorial, care implică introducerea materialului genetic din virusul SARS-CoV-2 într-un virus purtător inofensiv pentru a declanșa sistemul imunitar uman pentru a produce anticorpi. Alexander Ginzburg, în vârstă de 68 de ani, nu este interesat de riscurile asociate cu injectarea unei substanțe care este încă în curs de cercetare. „Vreau să mă protejez pe mine și pe angajații mei”, spune el, susținând că vaccinul său este atât sigur, cât și eficient.

Guvernul rus speră să aprobe cât mai rapid vaccinul lui Ginzburg, oficialii Ministerului Sănătății spunând că ar putea fi luată o decizie în următoarele zile. Și dacă este aprobat, medicii și profesorii ruși trebuie injectați primii. Nu este clar dacă vor avea de ales.Totuși, Rusia nu este singura țară care procedează așa. Este doar unul dintre numeroasele exemple care arată modul în care cursa pentru un vaccin COVID-19 continuă să se accelereze - alimentată în parte de țări autocratice precum Rusia și China, care nu sunt întotdeauna atât de stricte în ceea ce privește standardele medicale și etice, se menționează în ancheta publicată de revista germană Der Spiegel.

Ne puteți urmări și pe Google News

O asemenea descoperire ar însemna că Moscova și Beijingul ar putea să-și protejeze mai repede cetățenii și să își redeschidă economiile mai repede decât rivalii lor. Un vaccin nu ar reprezenta doar un avans în lupta împotriva virusului, ci s-ar traduce, de asemenea, în putere, prestigiu și bani, deoarece restul lumii se va bate să cumpere remediul.

În același timp, introducerea prematură a unui vaccin care nu este pregătit poate avea consecințe grave. Politicienii trebuie să fie conștienți că dezvoltarea rapidă a unui vaccin nu este singura lor provocare, trebuie să convingă și populația că vaccinul este sigur, spune Chandrakant Lahariya, un epidemiolog din India. Efectele secundare care se dezvoltă târziu ar putea duce la o situație în care „nu se pierde încrederea doar în acest vaccin, ci în toate celelaltem dezvoltate în întreaga lume”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), laboratoarele din 12 țări au dezvoltat 27 de versiuni ale acestui vaccin, care sunt acum în faza testelor clinice. Aceasta include echipe din Marea Britanie, Japonia, Germania, Coreea de Sud și Statele Unite, dar institutele din China, India și Rusia au început, de asemenea, procesul de evaluare clinică - trei piețe emergente ambițioase, cu conducere naționalistă și autorități de reglementare, care tind să fie mai laxe decât în altă parte.

Cu peste 865.000 de persoane infectate cu coronavirus, Rusia este în prezent cea de-a patra țară cea mai afectată din această pandemie, iar președintele Vladimir Putin face eforturi pentru o descoperire în dezvoltarea vaccinurilor. Guvernul rus spune că peste 20 de țări din Asia, America Latină, Africa și Orientul Mijlociu și-au exprimat interesul pentru vaccin. La Moscova, se vorbește despre un „Moment Sputnik”, o referire la lansarea de către Uniunea Sovietică a primului satelit din 1957, în fața americanilor, menționează revista germană Der Spiegel.

Epidemiologi precum Vasily Vlassov de la Școala Superioară de Economie din Moscova, totuși, avertizează împotriva euforiei premature. Comentariile de sărbătoare venite de la Kremlin, spun el, sună „ca o propagandă din perioada sovietică”. Vlassov este critic față de guvernul rus care a înlăturat toate obstacolele legale. Moscova intenționează să înceapă producția în masă a vaccinului în septembrie sau octombrie, chiar dacă studiile clinice nu au avansat încă în faza decisivă a testului III.

"Rusia încalcă regulile acceptate la nivel internațional", spune Vasily Vlassov. Conform recomandărilor OMS pentru realizarea unui vaccin, fiecare substanță nouă trebuie testată mai întâi în laborator și pe animale înainte de a putea fi administrată la om. În prima fază a unui studiu clinic, doar foarte puțini subiecți de testare primesc vaccinul, faza II implicând zeci sau poate câteva sute de oameni. În faza a III-a, sunt implicate deseori zeci de mii de subiecți de testare Fiecare fază este crucială pentru a determina dacă noul vaccin este sigur și eficient.