Deputatul Vasile Gliga (PSD), condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar

Deputatul PSD Vasile Gliga a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar, în perioada ianuarie 2009 - martie 2011.

Instanţa Supremă i-a respins ca nefondat apelul împotriva sentinţei din februarie anul acesta.

În 12 februarie 2015, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

 

Acuzaţiile procurorilor

 

Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis în judecată în ianuarie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el fiind acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat soţia în cadrul biroului său parlamentar, cu încălcarea prevederilor legale.

Ancheta a demarat în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Potrivit ANI, Vasile Ghiorghe Gliga şi-a angajat soţia, Elena Gliga, în perioada 5 ianuarie 2009 - 28 martie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş. Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obţinut de soţia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative", iar potrivit dispoziţiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.