După ce în urmă cu vreo două săptămâni a vrut să afle de la miniștri care este rezerva de umiditate a solului și ce e cu „salvarea neagră” care circulă prin România, deputatul PSD Sorin Avram Iacoban are o nouă curiozitate. De data aceasta, a interpelat Secretariatul General al Guvernului
Sesiunea de întrebări și interpelări e partea preferată a deputatului PSD Sorin Avram Iacoban din activitatea legislativă. Altfel, nu se explică de ce parlamentarul nu ratează nici o ocazie de a-i lua la întrebări pe miniștri pe diverse teme. Și la ședința de marți și-a luat rolul în serios. Tema interpelării: „Sporul natural negativ al populației”. Adresantul: Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia se află Institutul Național de Statistică (INS). Iacoban dorește să i se răspundă, în scris, la următoarele întrebări: „
1. Care este raportul dintre numărul nașterilor și numărul deceselor în România pentru anii 2013-2014 și 2015?
2. Care este rata fertilității și nupțialității în România pentru anii 2013-2015?
3. Care este rata fertilității, natalității, nupțialității, mortalității la țările care au frontieră comună cu România, pentru perioada 2013- 2015?”.
A dispărut rasa „Brună de Maramureș”
Colega sa de la ALDE, Cornelia Negruț, dorește și ea să afle de la ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, „câte rase de animale au dispărut în România după anul 1989?”.
Negruț se declară îngrijorată că, după 1989, o serie de rase de animale au dispărut atât din gospodăriile populației, cât și din circuitul industrial. O altă problemă, mai spune ea, este pierderea fermelor pilot. „O astfel de fermă pilot a existat până în 1990 în comuna Groși, județul Maramureș, specializată în creșterea și dezvoltarea rasei <>. Această rasă,una specială de carne, se mai găsește extrem de rar în gospodăriile țăranilor din zona de munte a Maramureșului”, arată deputata.
„Cum încurajează Ministerul Agriculturii reapariția raselor de animale dispărute, și îndeosebi a Brunei de Maramureș?”, îl întreabă, în final, deputata pe Irimescu și îi cere să-i răspundă în scris.
Ziua femeilor de la sate
Senatorul independent Gheorghe Saghian nu a putut trece peste ziua de 15 octombrie - Ziua mondială a femeilor din mediul rural -fără să vorbească de la tribuna Parlamentului. „Trebuie să vorbim despre acest aspect pentru că în fiecare an, femeia este mai nouă, mai surprinzătoare”, a spus senatorul, amintindu-le colegilor că femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populația lumii. Saghian le-a mai spus senatorilor că au datoria să fie mai atenți cu femeile din satele românești, care muncesc din greu.