Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi a subliniat astăzi, în contextul discuțiilor pentru buget, faptul că plecarea lui Stanoevici din Guvern este tardivă și are loc în contextul unui nou eșec care vizează românii de peste hotare.
Raețchi a amintit că românii din Diaspora au trimis, în 2013, doar potrivit datelor oficiale, peste 3, 7 miliarde de euro, mai exact 2% din PIB-ul României, dar că proiectul de buget de stat pe 2015 reprezintă o ofensă la adresa acestora.
„Bugetul pentru 2015 prevede şi că sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora va înregistra o reducere dramatică, de peste 56%. Lucru care înseamnă, în fapt, că asistăm la un ultim eşec al ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a afirmat, recent, că a cerut dublarea bugetului de care dispune Departamentul său. O nouă ofensă adusă românilor care lucrează peste graniţă şi care au trimis, doar anul trecut în România peste 3,7 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională, adică 2% din PIB-ul României. Plecarea lui Stanoevici din Guvern reprezintă un gest tardiv, care trebuia să aibă loc în urmă cu luni de zile, după dezastrul organizării votului din Diaspora și după haosul Congresului Românilor de Pretutindeni ”, a spus deputatul PNL, potrivit unui comunicat de presă.
Ovidiu Raeţchi a criticat faptul că, în bugetul pe 2015, Ministerul Afacerilor Externe a primit doar 0,3%, fiind Cenuşăreasa exerciţiului bugetar de anul viitor.
„Bugetul ministerului de Externe va suferi o scădere importantă în 2015, de peste 10%, în contextul în care România şi-a fixat obiective politice importante pentru anul viitor. Printre ele, aderarea României la spaţiul Schengen – obiectiv considerat fezabil, pentru luna martie, inclusiv de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 681,5 milioane de lei alocate pentru Ministerul Afacerilor Externe pentru 2015 înseamnă perpetuarea problemelor cu serviciile consulare, înseamnă că vom avea în continuare ambasade cu sedii la un pas de prăbușire – cum se întâmplă în Israel, înseamnă că proiectele pentru Diaspora vor fi simbolice și ineficiente. Merită precizat că, în raport cu celelalte ministere, MAE este cenuşăreasa bugetului de stat; doar ministerul Tineretului şi Sportului şi cel al Culturii au o pondere mai slabă în exerciţiul bugetar din 2015. Scăderea este de asemenea, dramatică, în condiţiile în care majoritatea ministerelor au beneficiat de majorări bugetare. Îngrijorătoare este şi reducerea cheltuielilor de personal cu 7%, în condiţiile în care angajaţii ministerului de Externe sunt şi aşa suprasolicitaţi”, a mai spus deputatul PNL.
Raețchi consideră că există o legătură directă între votul din 16 noiembrie și suma de bani destinată proiectelor Diasporei:
“Suma alocată de guvernul PSD pentru ministerul de Externe şi pentru proiectele românilor din Diaspora demonstrează, încă o dată, statutul de rang secund oferit milioanelor de români din afara țării. Fac un apel la Guvern, la Parlament să susţină majorarea acestui buget şi să înceteze să ignore Diaspora românească. Pe cât de meschină, pe atât de simplă este logica PSD: românii din străinătate au votat în procent de 90% împotriva lui Victor Ponta, aşa că acum sunt sancţionaţi”, a completat Ovidiu Raeţchi.