Vicepreședintele Comisiei Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, parlamentarul constănțean, Bogdan Huțucă, susține că, în mai puțin de un an, guvernul PSD-ALDE ar reușit să aducă țara într-o situație de criză bugetară. Cursul valutar, inflația, creșterea indicelui ROBORul sunt, potrivit deputatului Bogdan Huțucă, o consecință a politicii fiscal bugetare a guvernului care ar da astfel dovadă de un “amatorism incredibil”.
Creșterea accelerată a ROBOR afectează, potrivit deputatului PNL de Constanța, Bogdan Huțucă, în primul rând, cetățenii României și, în al doilea rând, mediul de afaceri. “Eu sunt convins că indicele este calculat corect, iar o persoană care ar trebui să răspundă corect la această întrebare este președintele Consiliului de Administrație al BNR sau președintele BNR. Indicele ia în considerare foarte multe fluctuații, iar aceste fluctuații sunt, evident, influențate și de politica bugetară a României din ultimele luni de zile.Toate măsurile luate de acest guvern, într-un fel sau altul, se decontează pe indice ROBOR, pe curs valutar și pe inflație. Și toate, într-un mod sau altul, în final, le decontează cetățeanul”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, la Constanța, Bogdan Huțucă.
Întrebat de EVZ dacă se ajunge la o situație de criză, parlamentarul constănțean, finanțist de profesie, a preferata să prezinte o explicație tehnică, nu politică, aratând cu degetul spre guvern: „Toate măsurile cuprinse în programul de guvernare și implementate în prima parte a anului 2017 nu au nicio treabă cu politicile publice, nu au nicio treabă cu politicile financiare. Sunt de un amatorism incredibil. Eu sunt convins că în spatele fiecărui set de măsuri sunt nenumărate observații și puncte de vedere negative ale departamentelor din cadrul ministerelor, cum ar fi ministerul de Finanțe, sau de Justiție sau a unor instituții care trebuie să dea un punct de vedere cum este ARB, BNR, ASF-ul sau altele. Puncte de vedere pe care nu există o transparență”.
Toate ministerele Executivului sunt destructurate, în acest moment, prin mutarea din zona de investiții în zona de asistență socială, crede Bogdan Huțucă. El dă ca exemplu Educația și Sănătatea care au mari probleme pe bunuri și servicii. “ Proiecte importante care țin de sănătate, de salvarea vieții unor oameni, bolnavi de diabet, de hepatită, de cancer sunt suspendate din lipsă de finanțare. Pentru că un elefant a intrat într-o fabrică de porțelanuri care se numește bugetul României și, cu un amatorism și o suficiență incredibile, și-a închipuit că se pricepe. Se ajunge, astfel într-o situație de criză”, a spus Bogdan Huțucă. Căile pentru a ieși de criză sunt, potrivit finanțistului constănțean, dezvoltarea mediului de afaceri și funcționarea corectă a ANAF-ului. În clipa asta, ANAF-ul la nivel central, că la nivel local, oamenii ăia sunt pompieri de serviciu, este o instituție blocată. Total nereformată”.
Deputatul Bogdan Huțucă acuză guvernul că a provocat criza prin care trece țara. “Au distrus totul în mai puțin de un an. Pentru că au dus totul pe zona de consum Total greșit. Ei au dus România într-o situație de criză bugetară. Urmăriți cursul valutar, urmăriți inflația, ROBORul. E o consecință a politicii fiscal bugetare a guvernului”. Liderul liberarilor constănțeni nu crede în “atacul” premierului Mihai Tudose la adresa băncilor. “Și înțeleg că este atât de supărat pe bănci încât le-a dat, pe mână, cel mai mare business din România, Split TVA-ul. Vă dați seama de câte comisioane bancare vorbim la nivel de România? Vă dați seama ce de instrumente de plată? Atât de supărat încât s-a gândit, cum să îi fac pe oamenii ăștia să facă profit. Luați aici cel mai tare produs pe care l-ați avut vreodată în România”, a încheiat, zâmbind ironic, deputatul PNL Bogdan Huțucă.