Deputaţii şi-au votat un buget majorat cu 3% faţă de 2014

Camera Deputaţilor şi-a aprobat, luni, cu 214 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 63 abţineri, bugetul propriu pe 2015, care este în sumă de 236.645.000 lei, cu 3% mai mare decât anul trecut. Reprezentanţii puterii susţin că banii vor fi direcţionaţi spre majorarea salariilor personalului administrativ şi nu către indemnizaţiile aleşilor.

Reprezentantul PNL, Gheorghe Ialomiţianu a precizat că deputaţii opoziţiei nu susţin acest buget deoarece creşterea de 3% faţă de anul trecut este în principal pentru bunuri şi servicii.

„Văd că nu vă ţineţi de promisiunile privind reducerea cheltuielilor”, a spus Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele Camerei Miron Mitrea (PSD) a menţionat că mărirea salariilor se referă la salariile staff-ul, nu la cele ale deputaţilor şi sunt în concordanţă cu creşterea salarului minim pe economie.

Potrivit Camerei Deputaţilor, creşterea de 3%, de la 229.252.000 lei pentru anul 2014, la 236.645.000 lei pentru anul 2015, a bugetului a fost generată de corelarea tuturor salariilor funcţionarilor publici şi a personalului contractual cu creşterea salariului minim pe economie, de achitarea contravalorii publicării tuturor actelor oficiale emise de Camera Deputaţilor în Monitorul Oficial şi de plata cotizaţiilor obligatorii către organismele internaţionale, în anul 2014 acestea fiind plătite de Senat.

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal vor fi în sumă de 169.579.000 lei, luându-se în calcul indemnizaţiile deputaţilor, salariile personalului, numărul de posturi finanţate de la buget fiind de 1895.

Din aceste posturi, 412 sunt funcţii de demnitate publică alese, 695 funcţii publice parlamentare, inclusiv înalţii funcţionari publici parlamentari şi 788 funcţii contractuale, iar 110 posturi au fost prevăzute pentru activităţile finanţate din venituri publice.

La cheltuielile pentru bunuri şi servicii, care sunt de 59.000.000 lei, s-au luat în considerare asigurarea funcţionării şi întreţinerii sediului Camerei Deputaţilor, materialele necesare desfăşurării activităţii legislative, cheltuielile de protocol, cele privind cazarea şi transportului în deplasările interne şi în străinătate pentru deputaţi şi personal.

În proiect s-a prevăzut şi suma de 1.266.000 lei pentru plata cotizaţiilor şi contribuţiilor Parlamentului la organismele internaţionale.

Cheltuielile pentru active financiare, în sumă de 6.800.000 lei, au fost prevăzute pentru lucrări de construcţii, dotări, reparaţii capitale, cum ar fi retehnologizarea punctului termic, parcaj, reparaţii tablouri de iluminat de siguranţă, lucrări de refacere elemente de faţadă.

Bugetul Camerei urmează să fie inclus în proiectul de buget de stat pe 2015, care va fi depus de Guvern la Parlament.