Deputații au votat trecerea ANRE în subordinea Parlamentului

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ordonanţa de urgenţă care modifică legea energiei electrice şi legea gazelor. Conform variantei adoptate de plen după amendarea la comisia de industrii a Camerei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei trece în subordinea Parlamentului. Forma inițială a textului prevedea ca Autoritatea să fie în coordonarea premierului.

"Ordonanţa care a fost amendată de Comisia de industrii a Camerei prevede că această Autoritate Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei trebuie să fie în subordinea Parlamentului, de aceea conducerea autorităţii, bugetul, raportul de activitate trebuie prezentate în cadrul comisiilor de specialitate, economice şi de industrii din Cameră şi Senat, iar anual acest raport trebuie să fie aprobat de plenul celor două camere', a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, de la tribuna Camerei.

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a spus că ordonanţa prevede unificarea celor două autorităţi naţionale în domeniul gazelor şi ce cel al energiei electrice ca urmare a unui mers firesc în urma evoluţiei pieţei sectorului energiei.

"Vom avea o autoritate care se subordonează Parlamentului, care va aproba numirea preşedintelui, a vicepreşedinţilor Comitetului de reglementare, care vor fi selectaţi numai din rândul specialiştilor din domeniul reglementar, cu o vechime de minimum 7 ani, respectiv în cazul conducerii cu cel puţin trei în domeniul de conducere al sectorului. Autoritatea are dreptul să-şi constituie buget propriu, să-şi stabilească regulamentul, vor avea salarii foarte bune şi posibilitatea să selecteze cei mai buni experţi din domeniu", a spus Iancu. El a mai precizat că proiectul va fi înaintat Senatului, care este cameră decizională.

Un alt proiect important din acelaşi domeniu, proiectul de lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a fost trimis de plen către Senat, care va fi prima cameră sesizată, urmând ca apoi să se întoarcă în Cameră pentru dezbateri şi vot.