Deputata a vorbit, în plenul Camerei Deputaților, despre condițiile din arestul Poliției Capitalei, spunând că a fost „verificată la sânge și dezbrăcată”
Printre cei care au susținut-o în ultimele zile pe Elena Udrea se numără colegii săi din PMP: Ruxandra Dragomir, Gelu Vișan, Daniel Geantă sau președintele formațiunii, Eugen Tomac.
EVZ a încercat să afle de la aceștia cum traversează Elena Udrea această perioadă din viața sa, aflată sub spectrul arestării.
Vicepreședintele PMP Gelu Vișan a afirmat că nu a auzit vreodată de vreo ilegalitate comisă de Udrea de când o cunoaște, mai exact din 2009. „Stând atât timp cu ea, din 2009, în Parlament, am fost colegi de bancă, am colaborat pe comunicare cu MDRT, știu ce a făcut în acea perioadă și niciodată nu am auzit, nu mi s-a cerut să fac vreo intervenție și acum văd că toate relele sunt făcute de Elena Udrea”, a declarat Gelu Vișan pentru EVZ. El a mai spus că personal, crede că ea este „foarte afectată și amărâtă”, dar că „a dat dovadă de o demnitate pe care o credeam apusă “.
La rândul său, președintele PMP, Eugen Tomac, a afirmat: „Indiscutabil, atât PSD, cât și PNL îi apără pe Borbely și Vosganian și alta e măsura care o privește pe Elena Udrea”.
La rândul său, Ruxandra Dragomir, a afirmat că a vizitat- o zilnic și că speră ca ea să-și dovedească nevinovăția. “Eu nu o pot ajuta foarte mult. Din punct de vedere uman, ca prietenă, îi sunt aproape și o vizitez zilnic, sper să-și dovedească nevinovăția. De ce să o vedem plimbată peste tot cu cătușe la mâini? Mă doare sufletul să văd lucrul acesta”, a spus ea.
„Sunt o țintă”
Ieri, deputații au aprobat noua cerere de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru” și 118 „împotrivă”. Rezultatul a fost mult mai strans în raport cu cererea de extindere a urmăririi penale, care a întrunit 218 voturi „pentru” și 76 „împotrivă”. Practic, doar câteva voturi au lipsit pentru ca Udrea să scape de încu viințarea arestării preventive. Cel mai probabil, numărul de voturi semnificativ mai mare împotriva arestării sale a fost transpartinic, adunând din toate părțile.
Astfel, deși PNL, prin liderul de grup, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor vota „la vedere”, nu toți au respectat consemnul. Pe de altă parte, PSD și UDMR au spus că „votul la vedere este o încălcare flagrantă a legii”.
Elena Udrea a fost așteptată în Parlament de o armată de jurnaliști care păzeau, ca de fiecare dată, lifturile și scările de la etajul unde se află sala de plen. Îmbrăcată în costum negru și bluză albă, s-a așezat în sala de plen goală, alături de o consilieră a sa și a început săși facă însemnări pe discursul pe care avea să-l susțină în fața colegilor săi.
În ultimele zile, pe Elena Udrea au susținut-o colegii săi din PMP: Ruxandra Dragomir, Gelu Vișan, Daniel Geantă sau Eugen Tomac
A fost salutată de o serie de parlamentari, precum Iulian Dumitrescu și Gheorghe Ialomițianu de la PNL, Clement Negruț, Marin Anton sau Daniel Geantă de la PMP. Parlamentarii păreau că nu mai au răbdare să îi asculte pledoaria. Singurul moment în care a captat atenția deputaților a fost atunci când a vorbit despre condițiile din arestul Poliției Capitalei, spunând că a fost „verificată la sânge și dezbrăcată”, „i s-a luat sutienul”, a fost nevoită să pună un pet pe post de capac la toaletă pentru a opri șobolanii sau să riște să facă pneumonie din cauza curentului.
„Este evident că sunt o țintă. Sunt vânată sistematic. În ritmul acesta o să ne vedem din două în două săptămâni până în 2016”, a mai spus Udrea. Ea a adăugat că i-ar fi plăcut să vină în Parlament cu cătușe. „Aș fi vrut să vin astăzi în cătușe în fata dumneavoastră, să le puteți vedea, să le atingeți, să înțelegeți mai bine”, a adăugat fostul ministru.
Cocoș, arestat la domiciliu, însă rămâne în spatele gratiilor
Magistrații ÎCCJ au admis, ieri, solicitarea procurorilor DNA de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în dosarul Microsoft, în cazul fostului soț al Elenei Udrea. Cu toate acestea, Cocoș nu va părăsi arestul Poliției Capitalei având în vedere că decizia nu este definitivă și pe numele lui mai există un mandat de arestare în dosarul Alina Bica 2. Solicitarea procurorilor DNA pentru schimbarea măsurii preventive în cazul omului de afaceri vine după ce acesta și-ar fi recunoscut faptele de care este acuzat în dosar. Acesta este suspectat că ar fi cerut nouă milioane de euro mită de la Claudiu Florică, pentru a interveni la oficiali din Guvern pentru a asigura prelungirea contractelor între statul român și compania Microsoft.