Alexandru Stănescu, deputat PSD de Olt, susține că fără o serie de reglementări, România își va adânci dependența de importuri în zona alimentară. Acesta susține că sectorul zootehnic trebuie ajutat cu legi pentru a putea concura cu țările dezvoltate din UE.
Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, susține într-un interviu acordat pentru financialintelligence.ro că securitatea alimentară a țării este amenințată din cauza consumului tot mai scăzut al produselor de producție autohtonă. Deputatul PSD susține că drumul pe care România se află acum din acest punct de vedere va mări discrepanța între țara noastră și celelalte state membre UE la nivelul zootehniei.
„Lipsa zootehnizării agriculturii a fost unul din principalii factori care a condus la înregistrarea deficitului în comerțul cu produse agroalimentare. Securitatea alimentară a țării este afectată, dar nu prin lipsa alimentelor, ci din cauza creșterii importurilor și scăderea nivelului de consum din producția autohtonă”, susține Stănescu. Acesta a și explicat cum s-a ajuns în această situație și pune o bună parte din vină pe lipsa unei strategii de la vârf pentru reglarea acestei probleme. „Evoluția oscilantă a zootehniei a condus la scăderea drastică a efectivelor de animale și a randamentului obținut. Am lucrat la un pachet de legi care să asigure zootehnizarea agriculturii pentru a folosi producția agricolă din România în creșterea animalelor și nu în exportul acestora”, explică parlamentarul.
O altă problemă a țării noastre, susține Alexandru Stănescu, este lipsa unei burse de cereale, în absența căreia micii producători sunt forțați să-și vândă produsele la un preț inferior pieței. „Înfiinţarea bursei de cereale reprezintă o urgenţă a României pentru a elimina haosul pieţei de cereale şi înlăturarea samsarilor. În acest moment, preţul la cereale se stabileşte aleatoriu şi speculativ şi de obicei fermierul pierde, fiind forţat de reluarea producţiei să vândă produsul muncii la o valoare mult mai mică decât cea reală”, susține Stănescu.
Acesta concluzionează prin a sublinia importanța pe care agricultura ar trebui să o aibă în strategia de viitor a României: „Trebuie să aşezăm agricultura în cadrul marilor interese de stat, pentru că riscurile majore privind siguranţa naţională vin din sfera economicului şi în special al agriculturii. Punerea în valoare a potenţialului de care dispune agricultura, creşterea performanţelor, sporirea randamentelor şi a conversiei factorilor de producţie trebuie să constituie obiective prioritare pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei. De altfel, fără realizarea acestor obiective, agricultura ţării noastre nu poate intra în competiţie cu ţările dezvoltate din Uniunea Europeană”.