Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, consideră că preţul energiei electrice ar trebui să crească cu un procent cuprins între 4% - 6% în 2012, din cauza secetei, anunţă Agerpres.
''Preţul energiei ar trebui să crească, din analizele noastre, cu 4%-6% din cauza secetei. Producţia hidro este la jumătate din nivelul la care ar fi trebuit să se ridice, din cauza scăderii debitelor. Aşadar, trebuie să importăm gaze naturale pentru producţia de energie, ceea ce se va resimţi în preţ'', a declarat Iancu.
Preţurile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, vor creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Creşterea preţului va fi determinată de creşterea preţului gazului din import în moneda naţională la 149,54 lei/Mwh, de creşterea consumului total de gaze naturale în lunile ianuarie-martie 2012 şi de modificarea structurilor amestecului de gaze.
Oficialii Ministerului Economiei susţin, de asemenea, că scăderea producţiei de energie a centralelor hidro cauzată de secetă va fi compensată cu importurile de gaze naturale, fapt ce a determinat şi modificarea coşului de gaze naturale.
''La unele centrale electrice suntem cu stocurile de cărbune sub prevederile din programul stabilit pentru de iarnă. Putem compensa producţia de energie electrică ce nu mai este dată de unităţile hidro prin alte unităţi, care funcţionează pe gaze naturale. De aceea a fost făcută şi modificarea coşului la gazele naturale, măsură decisă de ANRE, ca să asigurăm din import producţia de energie electrică pe care Hidroelectrica nu o mai poate acoperi, din cauza secetei'', a declarat, joi, Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului, la conferinţa Focus Energetic.