În raportul pe anul trecut referitor la situația drepturilor omului din țara noastră în 2015, oficialii americani trag serioase semnale de alarmă legate de abuzurile instituțiilor de forță
Un raport dur al Departamentului de Stat al SUA arată că în România persistă numeroase acuzaţii că autorităţile ascultă ilegal telefoanele, iar arestul preventiv este prelungit fără motiv.
Raportul privind situația drepturilor omului în 2015 vor bește și despre abuzurile nesanc țio nate ale Poliției, dar și despre lipsa de respect a populației în această autoritate, ca urmare a suspiciunilor de co rupție.
În document este prezentat, fără comentarii, faptul că SRI a pus în aplicare, legal, 44.000 de mandate de ascultare, doar în 2014, adică 120 pe zi.
ONG-urile acuză autoritățile
Potrivit raportului Departamentului de Stat, ONG-uri, presa şi politicienii au susţinut că există suspiciuni că telefoanele sunt ascultate ilegal.
„Deși Constituția și legea interzic astfel de acțiuni, au existat ONG-uri, politicieni și jurnaliști care au acuzat că autoritățile se implică în mod ilegal în interceptări electronice”, scrie în document.
În plus, raportul menţionează şi neconcordanţele din legislaţia privind interceptările: „Unele ONG-uri pentru drepturile omului au arătat neconcordanța dintre cele două legi în ceea ce privește cerințele pentru aprobarea de către judecător a interceptărilor telefonice”.
Corupție în poliție
Departamentul de Stat scrie despre „lipsa de respect” a populaţiei față de Poliţie, generată de corupţia din această instituţie.
„Corupția din Poliție a contribuit la lipsa de respect a cetățenilor față de poliție și o desconsiderare corespunzătoare față de autoritate. Salariile mici și lipsa unor stimulente și prime au dus la deficite financiare la nivel personal și a contribuit la vulnerabilizarea organelor de aplicare a legii la ofertele de mită. Autoritățile au denunțat cazuri de corupție, la nivel înalt, Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în documentul elaborat de diplomaţia din SUA.
Raportul se referă şi la dreptul Poliţiei de a reţine, pentru 24 de ore, fără acces la un avocat, persoanele care tulbură ordinea publică.
Arestări preventive extinse
În ceea ce privește arestul preventiv, Departamentul de Stat citează ONG-urile care consideră că acesta este prelungit abuziv. „Potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului, în numeroase cazuri autoritățile au extins în mod automat arestul preventiv, chiar dacă motivele arestării inițiale nu mai subzistă”, se afirmă în document. Raportul mai arată că „unii judecători și susținători ai statului de drept s-au plâns că acoperirea mediatică excesivă a arestărilor și folosirea arestului preventiv a avut drept consecință un proces inechitabil”.
Parlamentul îi protejează pe miniștrii acuzați de corupție
Raportul arată că mita și corupția sunt larg răspândite, iar Parlamentul i-a protejat pe demnitari. „În timp ce legea prevede pedepse penale pentru actele de corupție făcute de funcționari, guvernul nu a aplicat legea în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecători, se implică uneori în practici de corupție beneficiind de impunitate. Mita a fost des întâlnită în sectorul public. Parlamentul blochează uneori investigațiile penale pentru actuali și foști miniștri, care sunt și membri în Parlament, și se bucură de imunitate”, se arată în document. nu în ultimul rând, „corupția a fost larg răspândită în domeniul achizițiilor publice.” „Mita e ceva comun în sectorul public, în special în domeniul medical”, spune raportul.
Condiții de detenție inumane
Raportul Departamentului de Stat critică dur și condiţiile de detenţie din România. „Conform cifrelor oficiale, suprapopularea a fost o problemă, iar unele închisori nu au respectat standardul de 4 metri pătrați/ deținut, astfel cum este stabilit de Comitetul Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii. Conform unui alt raport al Administrației Na ționale a Penitenciarelor, 502 persoane au murit în închisori, în perioada cuprinsă între 2010 și 2014, dintre care 425 au murit din cauza condițiilor medicale, 73 s-au sinucis, trei au fost uciși, iar unul a murit prin sufocare cu produse alimentare. Până la sfârșitul lunii septembrie 2015, mai multe decese au avut loc în închisori (...) Potrivit mass-mediei și rapoartelor ONG-urilor, gardienii au agresat deținuții, iar uneori deținuții și-au atacat și abuzat colegii deținuți”, arată Departamentul de Stat. În plus, polițiștii sau jandarmii au abuzat deținuții sau pe cei arestați, dar „în cele mai multe dintre cazuri ofițerii de poliție implicați au fost exonerați”.