Denisa Comănescu: "În "zodia îndrăgostiţilor" de Gaudeamus

Din cele patruzeci de titluri publicate de Editura Humanitas Fiction din iunie, dupa Bookfest, până în prezent, vom lansa la Gaudeamus douăzeci şi două, adică titlurile recent apărute.

Am de semnalat două noutăţi care ţin de structura portofoliului: publicarea unei serii pentru publicul foarte tânăr, care se numeşte chiar “15,16,17,18” şi debutează în forţă cu bestsellerul Slam al îndrăgitului scriitor britanic Nick Honby şi cu romanul de senzaţie Zodia îndrăgostiţilor al autoarei italiene Giulia Carcasi, în cadrul colecţiei “Cocktail” şi apariţia, înafara colecţiilor, a albumului Noaptea sexuală  de Pascal Quignard, un regal de imagine şi text, două sute de reproduceri din mari muzee ale lumii şi din colecţii particulare, al căror erotism este potenţat de splendidul eseu al laureatului Premiului Goncourt. Şaisprezece dintre titlurile noi pe care le vom lansa la Gaudeamus sunt din colecţia “Raftul Denisei”. Aparţin unor autori diverşi, fie clasici ai modernităţii precum austriacul Joseph Roth cu Spovedania unui ucigaş. Legenda sfântului beţiv şi nobelistul egiptean Naghib Mahfuz cu O mie şi una de nopţi şi zile, fie mari scriitori contemporani - John Updike, cu Întoarcerea lui Rabbit, al doilea roman din tetralogia construită în jurul unuia dintre cele mai populare personaje din literatura americană; kîrgîzul Cinghiz Aitmatov (mort la 10 iunie 2008), cu uluitoarea distopie Stigmatul Casandrei; chinezul Mo Yan, cu faimosul său roman Sorgul roşu; americanul Richard Ford cu romanul Cronicarul sportiv, primul din trilogia avându-l ca erou pe Frank Bascombe, care, în America, îl concurează în celebritate pe Rabbit al lui Updike; spaniolul Eduardo Mendoza cu Mauricio sau alegerile locale; Eric-Emmanuel Schmitt cu romanul Secta Egoiştilor -, fie autori mai tineri, recunoscuţi internaţional, cum sunt olandezul Arnon Grunberg cu Nesuferitele zile de luni, americanul  Gary Stheyngart cu Absurdistan şi portughezul Gonçalo M.Tavares cu multipremiatul roman Ierusalim, fie  debutanţi al căror talent literar e validat de importante premii precum Tash Aw, britanic de origine malaeză, cu romanul Fabrica de mătase, distins cu Whitbread Award şi Commonwealth Writers’Prize, publicat în douazeci şi cinci de ţări, şi italianul Alessandro Piperno cu romanul Cu cele mai bune intenţii, incununat cu premiile Campiello şi Viarreggio şi tradus în douăsprezece ţări. Tot la Gaudeamus lansăm două bestselleruri care pornesc amândouă de la fapte reale: din Japonia, romanul Dansatoarea de Kabuki de o mare scritoare niponă, Sawako Ariyoshi, carte ce reînvie povestea adevărată a dansatoarei Okuni din Izumo, creatoarea teatrului Kabuki, iar din Olanda, romanul În ochii Luciei de Arthur Japin, care porneşte de la memoriile lui Casanova spunând povestea singurei femei iubite de acesta. Ce uneşte toate aceste romane? Excelenţa literară şi plăcerea lecturii. Ea, excelenţa literară, ne invadează şi ne ocupă mintea şi sufletul cu lumile imaginare.

Şi din colecţia “Thriler&Mystery, singura colecţie de gen care nu face rabat la calitatea literară, lansăm trei romane incitante: Pleacă repede şi întoarce-te târziu de fenomenala scriitoare franceză care semnează Fred Vargas, roman deţinător a cincisprezece premii internaţionale, tradus în peste treizeci de ţări;  Moartea lui Ahile, al patrulea roman din seria faimosului agent secret Erast Fandorin, serie ce a făcut deja înconjurul lumii, fiind vândută în peste patruzeci de ţări în peste douăzeci de milioane de exemplare; Ultima mutare a regelui Zugzwang, un thriller istoric despre amurgul ţarilor şi o partidă de şah pe viaţă şi pe moarte, purtând semnătura scriitorului irlandez Ronan Bennett.   Dintre romanele străine pe care le lansăm la Gaudeamus, două îmi sunt cele mai dragi. Poate pentru că apar chiar pe 19 noiembrie, când incepe Gaudeamus. Sorgul roşu, semnat de scriitorul chinez Mo Yan, este o adevărată revelaţie, tradusă pe măsură de Dinu Luca. Prin povestea tragică a trei generaţii dintr-o familie chineză din ţinutul Gaomi, patria sorgului roşu, care porneşte de la invazia japoneză şi ajunge în plină Revoluţie Culturală, naratorul romanului luptă împotriva uitării. O saga violentă în care roşul pasiunii şi al sângelui vărsat se contopesc aidoma trecutului recent şi trecutului mitic al ţinutului Gaomi. Acest roman puternic, cu o scriitură densă dar fluidă, a fost ecranizat chiar în anul apariţiei sale în China, în 1987, în regia lui Yhang Yimou, filmul primind Ursul de aur la Festivalul de la Berlin în 1988.

Întoarcerea lui Rabbit de John Updike continuă povestea lui Harry Angstrom, zis Rabbit, la zece ani după întâmplările din Fugi, Rabbit, primul volum al celebrei tetralogii cu acelaşi antierou, apărut în “Raftul Denisei” la Bookfest 2008. Întoarcerea lui Rabbit e un roman la fel de paradoxal ca America anilor şaizeci, ruptă între reuşita lui Apollo 13 şi tragedia Vietnamului.  O disecţie a Americii profunde, atingând sexualitatea, vinovăţia, trauma războiului şi ratarea.