Profesoara de sociologie comparată, Juliet Schor, de la Boston College are niște sfaturi pentru domniile voastre, cum să evităm efectul Diderot și să nu ne umplem casa cu obiecte, care dintre ele, multe, nu ne trebuie. La care am adăugat și eu, sfaturile mele, adaptându-le și comentându-le pe cele ale cadrului universitar.

 

Cumpără ceva, renunță la ceva. De exemplu, dacă îți cumperi un nou televizor, renunță la cel vechi, vinde-l sau fă-l cadou.

 

Diminuează riscul de expunere. Dacă nu știi de un obiect, nu-l cumperi, așa este? Evită reclamele, cataloagele și mai tot ce ți se trimite de unul și de altul în email sau pe Facebook. Când ai nevoie de ceva, atunci cauți oferte și reclame. Fii tu inițiatorul, nu te lăsa sedus de ceea ce vrea altul să-ți vândă, nu este prima ta opțiune.

 

Nu tot ce este nou este și mai bun.  Evident! Efectul Diderot se bazează pe sensibilitatea vulnerabilă a mulțimii la nou – ia neamule, că este nou! De obicei nu-ți trebuie, sau este ceva vechi într-un ambalaj nou.

Fii propriul tău CEO. Planifică cheltuielile și achizițiile. Impune-ți limite și termene.

Perioade fără achiziții. Impune-ți perioade, zile, mai multe zile, poate chiar o săptămână, în care să nu cumperi decât strictul necesar. Dar, strictul necesar!

Amână achiziționarea prin upgradere. Vrei să cumperi un Duster? Poți să upgradezi la o VW! Chiar vrei un VW? Poți să upgradezi la un Mercedes! Vrei un Mercedes? Poți să upgradezi la un Bentley. Vrei un Bentley? Upgradează la un Tesla 3 electric! A, nu ai prize de încărcare, supracharge? Ce ar fi dacă ai rămâne la vechiul tău Cielo, repară-l un pic și nu mai upgrada atâta?

V-am pomenit de efectul Diderot pentru că m-am apucat să fac ordine și curățenie în pivniță, pod și magazie. Nici nu știți câte ambalaje, sticle goale și borcane, dar și lucruri de prisos am găsit. Efectul Diderot!

Poate v-am fost de folos, poate v-am amuzat. Este foarte bine. În cuvintele lui Diderot: ”Exemplul meu trebuie să fie o lecție. Sărăcia are libertățile ei, așa cum bogăția are limitările ei.” În cuvintele mele și ale lui Scarlett O’Hara: mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE