Democraţii, un an de opoziţie

1 aprilie 2007. Deşi era ziua păcălelilor, ceea ce avea să urmeze nu a fost deloc o farsă. În urmă cu exact un an, premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa eliminarea Partidului Democrat de la guvernare. Prin restructurare, Executivul rămânea în formula PNL-UDMR. În luna ianuarie 2007, de la Guvern venea un prim semnal a ceea ce urma să se întâmple.

Democratul Sebastian Bodu, preşedinte cu rang de secretar de stat al ANAF, a fost eliberat din funcţie de premierul Tăriceanu, deoarece într-un interviu, acesta critica taxa de primă înmatriculare. În aceeaşi lună, Partidul Democrat anunţa că va candida singur, pe liste separate, la alegerile pentru Parlamentul European. La nici două săptămâni, premierul convoacă Guvernul în şedinţă, ca să amâne data alegerilor europene. Executivul emite o ordonanţă pe această temă pe care democraţii refuză să  o semneze. Ordonanţa este trimisă la Monitorul Oficial fără semnătura ministrului de Interne, Vasile Blaga, şi a celui de Justiţie, Monica Macovei.

După alte două săptămâni, premierul anunţă eliminarea PD de la guvernare şi formarea unui nou cabinet, numai cu PNL şi UDMR. Noul Executiv este validat de Parlament la două zile de la anunţ, cu o largă majoritate.

Cabinetul Tăriceanu II

În noua formulă de guvern, Ministerul Transportului îi este luat lui Radu Berceanu şi atribuit vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban. Ministerul Educaţiei şi Cercetării i-a revenit lui Cristian Adomniţei, în timp ce pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost nominalizat Cristian David.Senatorul PNL Paul Pacuraru a fost promovat ca ministru al Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, iar secretarul general al PNL, Decebal Traian Remeş, a fost desemnat să conducă Ministerul Agriculturii.

De asemenea, vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu l-a înlocuit pe democratul Sorin Frunzaverde la Ministerul Apărării Naţionale, iar liberalul Adrian Cioroianu a rămas propunerea pentru conducerea Ministerului de Externe. În ceea ce priveşte portofoliul Justiţiei, administrat în prezent de Monica Macovei, era propus Tudor Chiuariu, şeful Departamentului guvernamental de Luptă Anti-Fraudă. Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Economiei au fost comasate, conducerea noii structurii urmând să îi revină titularul de la MEC, Varujan Vosganian.

În schimb, apare un nou minister al IMM-urilor, Comerţului şi Turismului pentru care este propus deputatul PNL Ovidiu Silaghi. UDMR va păstrat postul de ministru de stat pentru Marko Bela, cel al Comunicaţiilor pentru Nagy Zsolt şi a preluat Ministerul Mediului, unde s-a instalat Attila Korodi, secretar de stat la Mediu.  Laszlo Borbely a preluat noul Minister al Dezvoltării Regionale.

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat promt, acuzându-l pe Tăriceanu că noul guvern nu respecta voinţa electoratului.

"La 1 aprilie 2007, fostul prim-ministru al Alianţei „Dreptate şi Adevăr” a luat decizia unilaterală de a scoate din executiv miniştrii Partidului

Democrat. Prin această măsură, componenta politică a executivului a fost radical modificată, astfel încât legitimitatea democratică a noii formule de guvernare nu mai respecta voinţa electoratului, aşa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004", a spus şeful statului.

În asentimentul lui Traian Băsescu, Emil Boc a declarat că: "Tariceanu nu mai este premierul Aliantei. El a tradat electoratul Aliantei. Nu mai are sustinerea politica a Aliantei pentru a ramane premier''.

Ulterior, liderul PD, Emil Boc, recunoştea, într-un interviu acordat presei, că liberalii au condiţionat rămânerea democraţilor la guvernare de renunţarea la miniştrii Vasile Blaga, Monica Macovei şi Radu Berceanu. La un an de la aceste evenimente nu mai vorbim de PD, ci de PDL, după ce democraţii au fuzionat la sfârşitul lui 2007 cu liberal-democraţii lui Teodor Stolojan. 

(11:40)