Demiterea lui Mișu Negrițoiu leagă scandalul fondurilor private de pensii de cel al polițelor RCA

Scandalul din jurul Pilonului 2 de pensii este foarte suspect. În plină liniște pe piața financiară, se încaieră Guvernul, ASF, administratorii de fonduri private de pensii și conducerile PSD și PNL.

Victima

Primul element care sare în ochi este faptul că, indiferent de apariția acestui scandal, Mișu Negrițoiu urma să fa că obiectul unei proceduri de demitere de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiare (ASF). Nu e vreo informație de culise, ci una publică.

Îi trebuia, în aceste condiții, un scandal lui Mișu Negrițoiu pentru a se victimiza? Probabil că da. Dacă el e acuzat că lansează o informație falsă, tot el îi amendează pe cei care au propagat- o, mai poate fi credibilă demiterea sa?

Totuși, povestea demiterii lui vine din toamna anului trecut, când a fost scandalul polițelor RCA. La mijlocul lunii septembrie, transportatorii au declanșat un scandal legat de tarifele acestor polițe. Pe 13 septembrie, Guvernul Dacian Cioloș a dat o Ordonanță de Urgență care îngheța tarifele RCA. Parctic, atunci Guvernul l-a salvat pe Mișu Negrițoiu, pentru că el era ținta protestelor organizațiilor transportatorilor.

A durat până spre sfârșitul lunii octombrie până când ASF a transmis tarifele și Guvernul a dat o hotărâre prin care le fixa pentru o perioadă de 6 luni. Acea perioadă expiră zilele astea.

Biliard

După ce s-au consumat aceste evenimente și „strada” nu a mai amenințat cu proteste, pe 31 octombrie, patru comisii parlamentare au votat pentru demararea procedurilor de demitere a președintelui ASF. Hotărârea comisiilor trebuie validată de o ședință comună a camerelor reunite. Acest lucru trebuia făcut după expirarea termenului „de grație” oferit de Guvernul tehnocrat. Un alt motiv de întârziere a demiterii este poate și faptul că ASF are vacantă și o funcție de vicepreședinte, care abia în perioada următoare va fi ocupată, tot după votul Parlamentului.

Pe de altă parte, trebuie observată discrepanța dintre efectele aceleiași informații pe filiera Radu Crăciun ( BCR pensii) și Cătălin Predoiu ( PNL) și cele produse de scrisoarea trimisă clienților fondului NN, a băncii ING. E logic, pentru că prima a dus informația în mediile financiare sau politice, pe când a doua a atins clienții, cei mai sensibili în această dispută. Probabil că de aici a apărut și legătura cu Mișu Negrițoiu, a cărui carieră este legată de ridicarea băncii olandeze în România. Evident, amendarea NN a doua zi după ce Negrițoiu a fost acuzat că e la originea dezinformării este menită să îndepărteze suspiciunile.

Nimeni nu mai știe cine a mințit primul

În urma urganului dezlănțuit, ieri, ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Cu o seară înainte, Liviu Dragnea l-a acuzat pe președintele ASF, Mişu Negriţoiu, că a provocat scandalul pensiilor private, precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF. Asta, deși prima informație a apărut pe blogul lui Radu Crăciun, de la BCR Pensii, citat de liderul liberal Cătălin Predoiu.

Tot ieri, Sorin Grindeanu a declarat că scandalul este, de fapt, un zvon, o prostie aruncată în piaţă de un om politic: „La originea acestui scandal, care nu îşi are baze în realitate este un competitor politic intern, domnul Predoiu (n.r. – Cătălin). Mă uit cu dezamăgire la acest mod de a face politică. Întăresc că nu există această intenţie, iar cei care aduc aceste discuţii în spaţiul public şi sădesc neîncrederea, prin pârghiile pe care le are statul- fie că e vorba despre comisii de anchetă, ASF, minister- vor trebui să plătească. Nu putem să ne jucăm cu zvonuri care produc tulburări în piaţă”, a precizat Premierul. (Cristina Vladu)