Fostul ministru delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, care a demisionat săptămâna trecută din funcție, a făcut precizări în legătură cu motivele care l-au determinat să părăsescă Guvernul.
Referitor la motivele care l-au determinat să demisioneze, Negrescu a spus:
„Am explicat aceste lucruri în interiorul PSD. Am discutat și cu doamna Prim-ministru și cu președintele PSD. Am explicat în detaliu. Unele lucruri se pot spune, sunt informații publice. Altele țin de discuții care s-au purtat în ședința de guvern chiar la un capitol confidențial, unde nu toate lucrurile pot fi vehiculate. În definitiv, discuțiile care s-au purtat în ultima perioadă țin de viziunea politică. Eu sunt un pro european convins.”
„Am declarat acest lucru de foarte multe ori. Am spus foarte clar că mă opun oricăror inițiative care vin contra acestui parcurs european al României. Cred că există o serie de valori, cutume, tradiții comune la nivel european care trebuie respectate pentru că îmi doresc o Românie foarte puternică la nivel european tocmai dacă respectă aceste principii comune și le folosește în sensul intereselor noastre atât naționale, cât și europene.”
„Decizia mea a fost una extrem de rațională și de responsabilă. Trebuie să susții ceea ce crezi, să îți aperi principiile indiferent de situație. Pentru mine nu este important să am o funcție. Nu este important să stau acolo doar de dragul de a ocupa o poziție. În final, am văzut că colegii au înțeles acest lucru. Eu sunt implicat la nivelul PSD de foarte mult timp.”
„Coordonez o structură, PES activist România, compusă din peste 10.000 de membri. Lumea cunoaște viziunea mea despre Europa. Sunt convins că împreună cu echipa din PSD putem să facem în așa fel încât să avem și mai multe desbateri despre ce viziune ar putea să fie cea oprtună în ceea ce înseamnă relația cu Uniunea Europeană.”
„A fost o discuție, nu aș putea spune tensionată, despre anumite concepte fundamentale în ceea ce înseamnă domeniul afacerilor europene și modul în care trebuie să abordăm dosarele europene. Mi-am exprimat punctul de vedere din experiența mea, din cunoștințele mele. Punctul de vedere pe care l-am exprimat se baza pe tradiția europeană, pe cutumele europene în ceea ce înseamnă gestiunea președinției. În final, decizia fost alta. Respect opiniile colegilor mei. Respect foarte mult opinia doamnei prim-ministru, care a decis în acest sens. S-au căutat soluții în așa fel încât să găsim o variantă de a continua împreună. Din nefericire, soluția finală a rămas aceeași prezentată și adoptată în Guvern. În ședința de guvern s-au întâmplat toate aceste lucruri.”
„Am remarcat în spațiul public mai multe intervenții care spuneau că a fost după, că a fost pe culoar, că nu a fost atât de important. Fiecare își imaginează cum dorește, dar vă spun că a fost în ședința de guvern și pentru mine a fost foarte important.”
„Subiectul nu a fost acesta (MCV). A fost un subiect referitor la modul de abordare al dosarelor politice europene. Așa cum am spus, a fost vorba și despre tradiții, cutume și lucrurile deja pregătite în acest sens. Ați vehiculat dumneavoastră și ați spus, raportul MCV a fost tratat cu foarte mare seriozitate la nivel guvernamental de toate instituțiile abilitate. În sensul acesta Ministerul Justiție, cu sprijinul echipei de la Afaceri europene a căutat să colaboreze cât mai strâns cu reprezentanții Comisie Europene pentru a ajunge la un numitor comun și la un punct de vedere cât mai apropiat. Este un lucru natural.”
„Cel puțin în ultimul an și jumătate, de când am început să am aceste atribuții, am căutat să intensific colaborarea cu partenerii europeni, schimbul de idei. Nu înseamnă că aveam tot timpul aceași viziune. Nu înseamnă că trebuia să fim cu toții de acord, dar este foarte important să menții dialogul. Este o opinie fermă de-a mea. Singura cale către apărarea intereselor noastre este să poți dialoga, să fii prezent, să te exprimi, să-ți expui punctele de vedere, să prezinți argumente. Despre asta este vorba într-o democrație consolidată, europeană. Înseamnă să fim capabili să ne ascultăm și mai ales să ne prezentăm adecvat punctele de vedere.”, a declarat Negrescu la RFI.