Evenimentul Zilei > International > DEMISIE-ȘOC în REPUBLICA MOLDOVA! Primarul din CHIȘINĂU cere ALEGERI anticipate
DEMISIE-ȘOC în REPUBLICA MOLDOVA! Primarul din CHIȘINĂU cere ALEGERI anticipate

DEMISIE-ȘOC în REPUBLICA MOLDOVA! Primarul din CHIȘINĂU cere ALEGERI anticipate

Dorin Chirtoacă a anunțat, vineri, că renunță la funcția de primar general al municipiului Chișinău din Republica Moldova. Gestul lui, anunțat în cadrul unei conferințe de presă, este unul disperat, realizat în semn de protest. Politicianul cere organizarea de alegeri anticipate, conform presei locale.

În prezent, Silvia Radu îndeplinește funcția de primar interimar, iar Chirtoacă acuză PD (Partidul Democrat), partidul aflat la guvernare, că ar controla fiecare acțiune a edilului, conform Deschide.md.  

 

 

„Eu am primit mandatul de la cetățeni, și nu de la Plahotniuc, Dodon, Leancă sau cine mai sunt. Unii au cerut la finele anului să-mi dau demisia, dar ei urmăreau un scop îngust de partid. E vorba de cei de la PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate, centru dreapta) şi PPDA (Partidul Demnitate și Adevăr, centru dreapta). Cetățenii au înțeles că e uzurpată puterea în Chișinău. E crucial ca cetățenii să înțeleagă ce se întâmplă. Eu sunt legat de mâini și de picioare de dictatura de astăzi. Cei de la PD nu-și doresc alegeri anticipate în municipiul Chișinău, pentru că vor s-o păstreze în funcție pe Silvia Radu până în 2019. E primarul PD și PSRM (Partidul Socialiștilor, stânga)”, a menționat Chirtoacă.

 

Acesta a menționat că alegerile anticipate ar putea avea loc în mai și că este gata să candideze din nou, dacă în cursă intră și Vlad Plahotniuc și Igor Dodon.

 

„Eu nu am ieșit din prima zi să fac asemenea declarații. Eu am scris cerere de demisie la 25 mai 2017. Ulterior, am decis să epuizez toate căile interne de atac. Acum judecătorii Curții Constituționale urmează să examineze dacă am fost suspendat legal din funcție. Acum, că am anunțat că demisionez, ar putea s-o întoarcă. Oricum, ei nu au nicio șansă să câștige Primăria. Dodon e bufonul lui Plahotniuc și vrea să fie bufonul lui Putin. Dodon nu vrea altceva decât să-i ia locul lui Plahotniuc. Dacă Dodon și Plahotniuc sunt dispuși să candideze pentru funcția de primar, atunci candidez și eu", a adăugat edilul.

 

Chirtoacă a fost suspendat din funcție anul trecut, în dosarul parcărilor cu plată, fiind acuzat de trafic de influență și corupere pasivă. Astfel, politicianul a petrecut cinci luni în arest la domiciliu, iar în noiembrie a fost eliberat și plasat sub control judiciar.