Demisie cu reproșuri grele la Europa Liberă. „Doi dintre cei mai toxici ani”

După ce politologul Vladimir Tismăneanu a anunțat, luna trecută, că a fost dat afară de la Europa Liberă, după 37 de ani de colaborare, un alt jurnalist de marcă părăsește redacția.

Este vorba de jurnalistul Andrei Luca Popescu, care a anunțat că, începând cu luna aceasta, colaborarea sa cu Europa Liberă România a încetat. O demisie pe care jurnalistul a comentat-o:

„Din ianuarie, colaborarea mea cu Europa Liberă România a încetat. Din păcate, au fost doi ani dintre cei mai toxici din punct de vedere uman și dezamăgitori profesional pentru mine. În niciun caz din cauza „brandului” Europa Liberă, care stă la loc de cinste de niște decenii mult mai încărcate istoric ca acum. Dar așa se întâmplă când vii cu mari speranțe și visuri de răsturnat norii într-un proiect nou, menit să fie modern, iar apoi vezi că fructul e de fapt putred sau de-a dreptul mumificat, pe alocuri, în gândire și practici. Sau când persoane pe care le respecți și le consideri profesioniste te dezamăgesc crunt”, a scris Andrei Luca Popescu pe pagina sa Facebook.

„Contează doar să știi să dai din gură frumos, să nu contrazici șefimea”

„Este locul din care plec cu cel mai amar gust în 15 ani de presă, nu doar pentru modul agonizant și lipsit de franchețe în care s-a dorit să aibă loc despărțirea, ci mai ales pentru că aici am simțit cel mai acut câteva lucruri, valabile din păcate, mai mult sau mai puțin, în întreaga presă câtă o știu eu.

De cele mai multe ori, nu contează cât și cum faci treabă, nu contează calitatea produselor tale, nu contează bunele tale intenții. Contează doar să știi să dai din gură frumos, să nu contrazici șefimea (mai ales când șefimea și-a depășit grav limitele competențelor) și să te poziționezi oportun în raport cu mișcările și intrigile „de birou” sau „corporate”. În principal, nu contează marfa livrată de tine, contează mai ales PR-ul personal. Și, mereu, întotdeauna, pentru eternitate, să nu-ți contrazici șefii, indiferent de cât de inepți ar fi ei. O ecuație pe care eu unul nu mă pricep să o rezolv”, a scris jurnalistul.

„Acum, consider că Europa Liberă România se află la momentul în care a sărit din lac în puț. Urez succes în continuare noii echipe, sunt acolo oameni valabili și buni profesioniști, dar și persoane despre care poți să îți pui niște semne de întrebare sau chiar să îți dai liniștit câteva palme în cap. Măcar de mirare, dacă nu de admirație.

Dar, că tot e o urare în pas cu vremurile, noi să fim sănătoși. Eu o iau de la capăt într-un nou proiect, care va scoate capul în lume când va veni vremea”, a încheiat Andrei Luca Popescu

Scandal la plecarea lui Vladimir Tismăneanu

La începutul lunii decembrie 2020, politologul Vladimir Tismăneanu, fost preşedinte al comisiei prezidenţiale care a redactat în 2006 raportul de condamnare a comunismului, anunţa că a fost dat afară de la „Europa Liberă” după 37 de ani de colaborare.

Decizia a fost luată de noua directoare a secţiei române, Elena Vijulie Tănase. Fostă jurnalistă la Digi 24, Elena Vijulie este soţia publicistului Stelian Tănase, iar Tismăneanu pune decizia acesteia pe seama procesului pe care îl are în justiţie cu soţul jurnalistei, scrie Capital.

Într-o postare pe Facebook, Vladimir Tismăneanu a explicat situația:

„Nu mor caii când vor câinii: Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă in februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au ramas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresa, cont bancar) pana azi.

Remunerația a rămas aceeași din 1983 încoace. Am scris și scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertății. De-a lungul acestor decenii, am primit nu puține amenințări cu moartea. Nu e cazul să intru in detalii. Am salutat redeschiderea unui birou RFE la București in urmâ cu un an si ceva.

Eram colaborator permanent al Radio Europa Liberă Moldova, am fost încântat că unul din articolele mele sa fie transmis saptămânal de către biroul din București. Acum o lună am primit o înștiințare laconică din partea doamnei Elena Vijulie Tănase că, din rațiuni financiare, rubrica Agora de pe site-ul secției române se desfiinteaza. Regrete? O încercare de a comunica personal?

„Ceea ce n-au reușit Ceaușescu și Iliescu, a reușit doamna Tănase”

Expresia prețuirii pentru 37 de ani de colaborare constantă? Nici vorbă. Azi am primit înștiințarea oficiala semnată de doamna Elena Tanase (fără Vijulie), directoarea secției române. Până la proba contrarie care, sunt sigur, va veni mai repede decât își închipuie doamna Tanase și al ei consort (cu care mă aflu în proces pentru că a publicat în abjecta fițuică online „Cotidianul” lui Nistorescu numărul meu de cont bancar si adresa mea personală). În concluzie: 1. Rămân colaborator permanent la Radio Europa Moldova. 2. Ceea ce n-au reușit Ceaușescu si Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet…”

„Văd aici câteva persoane dezamăgite, la curent cu nemulțumirea dlui Tismăneanu, cu care am încetat colaborarea la Europa Libera, printre alții. Le rog să nu judece pripit și părtinitor. Europa Libera își va face cunoscută poziția în forma potrivită și la momentul potrivit. Cât despre atacul la persoană, e sub demnitatea mea să răspund. Dar în aceeași măsura, nu am de ce să accept jigniri, am folosit/voi folosi butonul block. Acestea fiind zise, să ne întoarcem la lucrurile cu adevărat importante: azi avem alegeri”, a postat  pe contul Facebook, Elena Vijulie, la 6 decembrie.

Stelian Tănase: Înțeleg că Tismăneanu e amărât

 

Stelian Tănase a declarat că nu comentează activitatea soției sale la redacția Europa Liberă. „Am convenit să nu ne amestecăm unul în munca celuilalt”.

În legătură cu acuzațiile lui Vladimir Tismăneanu, Stelian Tănase afirmă că a câștigat procesul cu politologul aflat peste ocean însă a spus că nu are nici o legătură cu decizia redacției Europa Liberă de a renunța la colaborarea cu acesta.

„E foarte greu să răspunzi unui fost prieten care patinează. Înțeleg că-i amărât în urma acestei decizii, dar nici să vii și să arunci peste ocean astfel de acuzații. Nu-mi vine să cred că Tismăneanu poate, la rândul lui, crede că eu i-aș fi spus nevestei mele să-l dea afară”.

În opinia lui Stelian Tănase, decizia celor de la Europa Liberă a fost legată strict de motive bugetare.