Specialiștii în drept constituțional spun că e prea târziu ca CCR să schimbe regulile electorale
Curtea Constituțională ar trebui să tranșeze sesizarea referitoare la alegerea primarilor în așa fel încât, dacă se va decide în favoarea a două tururi de scrutin, verdictul să poată fi pus în practică înainte de 5 iunie, data alegerilor locale. Până acum, premierul Dacian Cioloș a refuzat să emită o ordonanță de urgență pentru trecerea la două tururi.
Constituționaliștii se opun
Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, și profesorul universitar Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, consideră că o astfel de modificare a legislației, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, nu este potrivită.
„Elementele majore ale sistemului electoral nu trebuie schimbate în anul de dinaintea alegerilor”, a spus Thomas Markert. „Nu se poate modifica legea cu o săptămână înainte de alegeri, electoratul va fi bulversat”, a afirmat și Gheorghe Iancu, pentru EVZ. El a apreciat că, într-adevăr, alegerea într-un singur tur încalcă pluralismul politic, favorizând partidele mari și sancționându-le pe cele mici, dar acest fapt se știa din momentul în care această lege a fost votată.
În schimb, co-președintele PNL, Alina Gorghiu, s-a declarat încântat de decizia Tribunalului București. „Fac apel la Curtea Constituţională (...) să judece cu celeritate excepţia de neconstituţionalitate admisă de Tribunalul Bucureşti. Electoratul din România are dreptul să ştie această decizie înainte de alegeri”, a arătat Gorghiu. Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a spus că și în două săptămâni pot fi organizate alegeri în două tururi de scrutin.
Tactică juridică
Jurnalistul Liviu Avram s-a înscris, formal, în competiția pentru Primăria Capitalei, depunând doar trei semnături, în loc de 18.000, câte sunt necesare unui independent.
Înscrierea sa a fost respinsă, fapt care i-a permis să se adreseze Tribunalului București. Aici a fost menținută decizia de respingere a candidaturii sale, dar judecătoarea Luminița Calciu a trimis la CCR sesizarea de neconstituționalitate a legii alegerilor locale. Avram nu a avut avocat, reprezentânduse singur.
În aceeași zi, Curtea de Apel București a respins solicitarea PNL de a sesiza CCR pe exact aceleași prevederi. MAI și AEP au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât şi solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.