Cristian Ungur a accelerat când s-a apropiat de public, a fugit 20 de km, a spart un baraj şi totuşi e liber.
A fost un şoc anul trecut. Un tânăr de 26 de ani a intrat în plin în mulţimea adunată la o cursă de motociclism. A luat-o cu maşina pe pistă în sens invers, fiind beat pulbere. A trecut în viteză pe lângă nişte copii care se pregăteau să ia startul în nişte motorete şi s-a izbit în public. Imaginea care însoţeşte acest articol este senzaţională: surprinde exact momentul când doi spectatori zboară pe deasupra maşinii în momentul impactului. Niciodată un accident din România nu a fost surprins în acest fel.
Poate fi educat şi-acasă
Pe cel de la volan îl cheamă Cristian Ungur, este fiul unui doctor foarte bogat din Caransebeş,
Curtea de Apel Timişoara a decis luni pentru Cristian Ungur: 1 an şi 4 luni cu suspendare pentru următoarele fapte: vătămare corporală gravă, tulburarea liniştii publice, ultraj contra bunelor moravuri şi conducere în stare de ebrietate.
"Instanţa consideră că scopurile educativ, preventiv şi represiv ale pedepsei pot fi atinse şi fără executarea efectivă a pedepsei privative de libertate", precizează sentinţa. Toate căile de atac au fost epuizate.
Pe 8 august, pe pista Aeroportului din Caransebeş avea loc o etapă din Campionatul Naţional de Motociclism Viteză. Cristian Ungur băuse toată noaptea şi toată ziua. Fusese ziua lui, iar tatăl îi cumpărase un Alfa Romeo. De fericire, s-a urcat la volan, cu 2 la mie alcool în sânge, a intrat pe pista de concurs, a luat-o pe sens invers, a lovit un motociclist, a continuat în viteză, a lovit publicul de pe margine, după care a continuat cursa nebună prin oraş, lovind alte maşini pe stradă şi s-a oprit doar pentru că i s-a spart baia de ulei.
Cu 100 km/h, menţiune ce apare chiar în sentinţa instanţei, s-a îndreptat glonţ spre spectatori, ignorând semnele făcute de arbitri cu steguleţele. A accelerat ca să lovească mai tare.
Detaliile din dosar sunt cutremurătoare
"Copiii aflaţi la start au fost daţi la o parte, dar inculpatul nu a frânat, s-a îndreptat către linia de start unde se aflau aliniaţi motocicliştii juniori, iar în spatele lor circa 250-300 de spectatori. La 50-60 de metri de aceştia, deşi se deplasa cu circa 100 km/h, inculpatul a accelerat acroşând un participant la concurs şi lovind în plin alte trei persoane aflate pe pistă. Fără vreo urmă de regret, inculpatul a accelerat autovehiculul luând-o pe D608, urmărit de mai mulţi motociclişti şi autovehicule. După ce-a parcurs 15-20 km, văzând că nu scapă de urmăritori, a întors, a încercat să spargă un blocaj şi a avariat două autovehicule". Scene ca în Vestul Sălbatic. Dar cu toate acestea, Cristian Ungur este liber, cu sentinţă definitivă.
TÂRGUIALĂ
Victimele şi-au retras plângerile, primind bani mulţi. Dar sentinţa penală n-are nicio legătură cu acest fapt
Patru victime au ajuns atunci la spital în stare critică. Un tânăr a fost internat cu contuzie abdominală, iar altul a fost transportat la Timişoara, cu un traumatism facial deschis şi cu o fractură de gambă. Este vorba de motociclistul Artur Elian Rusu. Acesta a fost internat la Casa Austria pentru operaţiile de reconstrucţie facială, ajungând la spital cu toate oasele feţei distruse. Mai mult, piciorul i-a fost rupt astfel încât a avut nevoie să i se monteze o tijă de titan, pentru a mai putea umbla. În total, tânărul a necesitat 100 de zile de îngrijiri medicale.
O altă victimă, arbitrul de motociclism Sergiu Olariu, a avut fractură nazală şi un picior rupt. A scăpat cu 10 zile de spitalizare. Campionul naţional în motociclism Cătălin Cazacu a primit 30 de zile de îngrijiri medicale.
Emil Poponuţ a fost cel mai "uşor" accidentat. A fost internat cu contuzie abdominală, şi a necesitat numai cinci zile de îngrijiri.
Cristian Ungur a stat o lună şi jumătate în arest preventiv, după care a fost judecat în stare de libertate. Imediat după ce a ieşit din arest a reuşit să îşi motiveze victimele să îşi retragă plângerile penale. Niciuna din ele nu vrea să spună care a fost preţul tăcerii, surse apropiate lor confirmă însă că la mijloc ar fi sume de bani "satisfăcătoare". "Familia a discutat cu ei, şi s-au împăcat la scurt timp după ce clientul meu a ieşit din arest", a mai explicat avocatul lui Ungur, Cosmin Bolosin.
Cristian Ungur a scăpat ieftin "pentru că victimele lui şi-au retras plângerile. Şi dacă primea cu executare, tot nu stătea prea mult după gratii", spune, satisfăcut, avocatul său.
Trebuie precizat că între procesele civile privind despăgubirile şi răspunderea penală a lui Ungur nu există nicio legătură. Chiar dacă victimele au renunţat la procese, sentinţa penală dată de Curtea de Apel Timişoara - 1 an şi 4 luni cu suspendare - nu ţinea cont de acest demers.
SCANDALOS
Sentinţa Curţii de Apel este cusută cu aţă albă
Cristian Ungur a fost trimis în judecată, în septembrie 2010, sub mai multe capete de acuzare. Între acestea, ultraj contra bunelor moravuri, conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influenţa alcoolului şi patru vătămări corporale, între care una gravă.
După retragerea plângerilor din partea celor patru tineri care au fost băgaţi în spital de Ungur, instanţa a încetat urmărirea teribilistului de la Caransebeş pentru vătămările corporale. Procesul însă a continuat pentru celelalte două capete de acuzare, alcoolemia şi ultrajul.
Judecătorii îl aveau oricum la mână
Decizia este neclară, pentru că una din victime, Artur Elian Rusu, a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale. Conform Codului Penal, la vătămare corporală ce necesită mai mult de 20 de zile de îngrijiri medicale, Parchetul face plângere din oficiu. Ca şi în cazul lui Cătălin Cazacu, campion naţional care a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. În concluzie, urmărirea penală trebuia să-şi urmeze cursul.
În plus, Cristian Ungur a fugit 20 de km de la locul dezastrului pe care îl provocase. A spart un baraj făcut de Poliţie şi a făcut tot posibilul să scape de urmăritori.
"Un asemenea ultraj este extrem de grav şi în practică se pedepseşte cu executare. De asemenea, dată fiind gravitatea faptelor pe care le-a comis, conducerea autovehiculului în stare de ebrietate putea fi pedepsită cu închisoare", a explicat, sub anonimat, un avocat din Bucureşti.
"Fără vreo urmă de regret, inculpatul a accelerat şi a părăsit incinta aeroportului." CURTEA DE APEL TIMIŞOARA, pasaj din sentinţa în cazul Ungur
Cum să foloseşti maşina pe post de armă
Sunt multe accidente mortale comise în România pe fond de alcool, iar pedepsele sunt doar cu suspendare. Sunt însă multe crime comise fără premeditare şi pedepsite cu zeci de ani de închisoare. Un exemplu: un tânăr de 24 de ani din Lugoj, condamnat la 12 ani de puşcărie pentru că, la beţie, s-a încăierat cu un boschetar care, în urma loviturilor, a murit. Claudiu Lungu stă deja de şase ani în închisoare. Dacă tânărul ar fi băut, s-ar fi urcat la volan şi l-ar fi călcat intenţionat cu maşina pe acelaşi boschetar, avea toate şansele să scape fără nicio zi de închisoare. Citiţi şi:
- Dosarul Ţânţaş: cea mai grosolană muşamalizare a unei crime pe şoselele din România
- Accidentele produse de nebunii şoselelor, un mod legal de a omorî oameni
- Cum să-i frânăm pe şoferii vitezomani care spulberă vieţi pe şosele
- Interlopul care a zdrobit două surori gemene va fi cercetat în libertate
- Mic îndreptar contra stresului pentru şoferi