Demenţa face ravagii în lume! La nivel mondial sunt peste 50 de milioane de persoane care suferă de demenţă. Iar viitorul nu arată bine

Demenţa face ravagii în lume! La nivel mondial sunt peste 50 de milioane de persoane care suferă de demenţă. Iar viitorul nu arată bine

În întreaga lume, aproximativ 50 de milioane de persoane au demență, iar în fiecare an există aproape 10 milioane de cazuri noi, se arată în noul raport dat publicităţii de World Health Organization.

Demența este un sindrom - de obicei de natură cronică sau progresivă - în care există o deteriorare a funcției cognitive (adică capacitatea de a procesa gândirea). Afectează memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, calculul, capacitatea de învățare, limbajul și judecata.

Demența provine dintr-o varietate de boli și vătămări care afectează primar sau secundar creierul, cum ar fi boala Alzheimer sau accident vascular cerebral.

Demența este una dintre principalele cauze ale dizabilității și dependenței în rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume. Ea poate fi copleșitoare, nu numai pentru oamenii care o au, ci și pentru îngrijitorii și familiile lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rate de demență în lume

La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de demență, aproape 60% trăind în țări cu venituri mici și medii. În fiecare an, există aproape 10 milioane de cazuri noi.  Proporția estimată a populației generale în vârstă de 60 de ani și peste cu demență la un moment dat este între 5-8%.  Numărul total al persoanelor cu demență este estimat să atingă 82 milioane în 2030 și 152 de milioane în 2050. O mare parte din această creștere se datorează creșterii numărului de persoane cu demență care trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Factori de risc și prevenire 

Deși vârsta este cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru demență, aceasta nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Mai mult, demența nu afectează exclusiv persoanele în vârstă - demența cu debut tânăr (definită ca debutul simptomelor înainte de vârsta de 65 de ani) reprezintă până la 9% din cazuri.

Studiile arată că oamenii își pot reduce riscul de demență prin exerciții fizice regulate, fără fumat, evitând consumul nociv al alcoolului, controlând greutatea, consumând o dietă sănătoasă și menținând tensiunea arterială sănătoasă, nivelul colesterolului și zahărului din sânge, nivel scăzut de educație, izolare socială și inactivitate cognitivă.