Evenimentul Zilei > Actualitate > Delta Dunării, invadată de un răpitor dăunător din Africa. Autoritățile au intrat în alertă
Delta Dunării, invadată de un răpitor dăunător din Africa. Autoritățile au intrat în alertă

Delta Dunării, invadată de un răpitor dăunător din Africa. Autoritățile au intrat în alertă

În ultimele zile specialiștii care lucrează în Delta Dunării au prins zece exemplare de somn african, un răpitor feroce, care, acolo unde a ajuns, a distrus fauna piscicolă.

Cătălin Țibuleasc este președintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), și spune că este extrem de îngrijorat în legătură cu această descoperire. Țibuleac a mai spus că exemplarele de somn african capturate, sunt de dimensiuni mari, iar acest lucru înseamnă că invadarea Deltei Dunării nu este de ieri sau de azi, ci de o bună perioadă de timp.

„Din păcate, Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă, mai exact identificarea în apele interioare a unei specii de peşte noi, agresive asupra celorlalte specii de peşte, mai exact somnul african.

Ieri au fost capturate zece exemplare în zona Dunărea Veche, exemplare destul de mari, care arată că răspândirea acestui tip de peşte este una destul de mare … Din discuţiile cu specialiştii rezultă că această specie de peşte este una foarte agresivă şi dacă nu se iau urgent măsuri vom avea mari probleme asupra resursei piscicole autohtone şi aşa mult diminuate”, a spus Cătălin Ţibuleac.

Pescarii din Delta Dunării au fost deja instruiți cu privire la capturarea exemplarelor de somn african și despre faptul că nu trebuie să le mai elibereze în natură.

„Un mare semn de întrebare rămâne cum a ajuns această specie de peşte în Deltă şi sper ca autorităţile abilitate să intervină rapid pentru identificarea modalităţii în care somnul african a ajuns în apele interioare ale Deltei”, a conchis Cătălin Ţibuleac.

Crescut în captivitate de afaceristul asasinat la Arad

Somnul african este o specie de somn din familia Clariidae, având o distribuție pan-africană. Specia se găsește și în unele zone din Asia Mica, cum sunt : Israel, Siria si sudul Turciei (Teugels 1986).

În România, somnul african a fost crescut într-o fermă piscicolă de la Iratoșu – Arad, care era în proprietatea lui Ioan Crișan, omul de afaceri din Arad, asasinat în urmă cu câteva săptămâni, după ce o bombă a explodat la bordul mașinii acestuia.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: