Evenimentul Zilei > International > Delfinul care a ajutat milioane de oameni cu dizabilități a murit: Povestea sa a reprezentat subiectul unui film celebru FOTO
Delfinul care a ajutat milioane de oameni cu dizabilități a murit: Povestea sa a reprezentat subiectul unui film celebru FOTO

Delfinul care a ajutat milioane de oameni cu dizabilități a murit: Povestea sa a reprezentat subiectul unui film celebru FOTO

Winter, celebrul delfin din filmul „Dolphin Tale”, a murit săptămâna trecută la un acvariu din Florida. Mamiferul avea 16 ani. În ciuda eforturilor specialiștilor de a trata o anomalie gastrointestinală, delfinul Winter nu a mai putut fi salvat, potrivit oficialilor acvariului.

Delfinul Winter, din senzaționalul film „Dolphin Tale”, a murit în brațele experților în îngrijirea animalelor, care o pregăteau pentru o procedură medicală la Acvariul marin Clearwate, unde mamiferul a trăit o perioadă îndelungată.

Celebrul delfin Winter a murit: Întregul personal o jelește

„Deși avem inima frântă de moartea lui Winter, suntem consolați știind că echipa noastră a făcut tot ce a fost posibil pentru a-i oferi cele mai bune șanse de supraviețuire”, a declarat medicul veterinar Dr. Shelly Marquardt, într-o conferință de presă susținută la acvariu.

Marquardt a precizat că acvariul a colaborat cu specialiști și experți în mamifere marine din întreaga țară, dar delfinul, care se afla în stare critică și în declin, a murit în timp ce era ținut în brațe de îngrijitori. Comunicatul emis de instituția marină a arătat că acvariul va rămâne închis o zi pentru a oferi personalului timp pentru a jeli.

Winter nu mai răspundea la tratament

James „Buddy” Powell, președintele acvariului, a declarat joi, înainte ca delfinul să moară, că personalul instituției și experții externi fac tot posibilul pentru a încerca să readucă delfinul la sănătate.

Winter s-a confruntat anterior cu probleme intestinale – care nu sunt neobișnuite în rândul delfinilor – dar astfel de probleme nu au afectat-o niciodată atât de mult, spusese joi Powell. Însă, la momentul respectiv, el a spus că Winter nu răspundea la tratament ca în trecut, adăugând că nu existau dovezi că mamiferul era infectat cu coronavirus.

„Dolphin Tale” – povestea delfinului cu coadă protetică

Winter avea două luni când coada sa s-a încurcat într-o capcană pentru crabi în apropiere de Cape Canaveral, ceea ce a forțat amputarea acesteia. „Dolphin Tale”, filmul lansat în anul 2011, a relatat recuperarea lui Winter și efortul fără precedent și de lungă durată de a-i monta o coadă protetică.

Filmul, în care joacă Harry Connick Jr., Ashley Judd, Kris Kristofferson, Morgan Freeman și Nathan Gamble, a fost filmat în mare parte la acvariul Clearwater și în locațiile din jurul golfului Tampa Bay. Filmul a pus acvariul non-profit, deschis pentru prima dată în 1972 pe locul unei foste stații de tratare a apei, pe harta internațională.

„Acest loc nu ar fi fost aici dacă nu era Winter”, a spus Powell.

Povestea de reabilitare a lui Winter a devenit o sursă de inspirație pentru persoanele cu dizabilități din întreaga lume, iar reprezentanții acvariului au primit mii de mesaje de susținere de când s-a aflat de boala lui Winter.

„Ne amintește cât de profund afectează dizabilitățile oamenii”

„Mulți sunt inspirați de reziliența ei și acest răspuns uimitor ne amintește cât de profund afectează dizabilitățile milioane de oameni”, se arată în comunicatul acvariului.

O continuare a filmului, „Dolphin Tale 2”, a fost lansată trei ani mai târziu, cu Winter și Hope, un alt delfin salvat și îngrijit de acvariul Clearwater. Delfinii botlenose pot trăi până la 60 de ani și sunt considerați una dintre cele mai inteligente specii de animale.

Winter și Hope au devenit cei mai faimoși rezidenți ai acvariului Clearwater, care gestionează, de asemenea, programe de salvare a broaștelor țestoase de mare și a lamantinelor.

Recent a fost finalizată o extindere a instalației în valoare de 80 de milioane de dolari, inclusiv un nou complex pentru delfini de 1,5 milioane de galoane (5,6 milioane de litri), pentru a face față mulțimilor care au coborât la acvariu de când a fost lansat „Dolphin Tale”, în urmă cu un deceniu, potrivit foxnews.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.