În Camera Deputaților și Senat au fost depuse, în mai puțin 72 de ore, un număr de 7 proiecte legislative, toate menite să dea în vileag acționariatul firmelor vehiculate că aparțin familiei liderului PSD, Liviu Dragnea: PNL vrea să interzică acțiunile la purtător, în timp ce USR vrea să le interzică acestor fi rme să încheie contracte cu statul.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat, ieri, pentru EVZ, că a depus pe 6 septembrie în Senat un proiect de lege care interzice funcţionarea pe teritoriul României a societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător. El a explicat că inițiativa urmează modelul german.
Proiectul oferă un termen de 30 zile companiilor cu acțiuni la purtător să le transforme în acțiuni nominale. După acest termen, firmele vor fi automat desființate.
„Pe 1 septembrie m-am dus cu proiectul la Liviu Dragnea ca să mi-l semneze. A refuzat, deși inițial a zis că el și PSD susțin ideea”, ne-a spus liberalul, adăugând că mai are o inițiativă care interzice firmelor cu acțiuni la purtător să participe la licitațiile pentru achizițiile publice, atât timp cât acţionariatul este netransparent.
În Parlament a mai ajuns săptămâna trecută o inițiativă legislativă cetățenească pe același subiect: desființarea legală a acțiunilor la purtător în termen de 6 luni și transformarea lor în acțiuni nominative, adică „la vedere”.
Proiectul are nevoie să strângă din cel puţin un sfert din judeţele ţării câte 5.000 de semnături din fiecare județ ca să fie dezbătut și votat în Parlament. Acțiunea a fost declanșată la inițiativa europarlamentarului Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al PSD. Proiectul vizează și pedepsirea cu închisoare pentru emiterea acțiunilor la purtător.
Filiera Dragnea
Potrivit datelor primite de revista Capital de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, firma Tel Drum figurează pe locul al treilea în clasamentul primelor 20 persoane juridice care înregistrează acţiuni la purtător, după cifra de afaceri în 2016.
Conform RISE Project, președintele PSD, Liviu Dragnea, apare într-un document al serviciului secret al Internelor drept „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA” și DNA face în prezent cercetări în acest sens. Tel Drum are o cifră de afaceri de 223,53 milioane lei și un profit net de 2,19 milioane lei.
Pe locul 13 în topul amintit apare și ferma Salcia, companie controlată de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD. Cifră de afaceri a fermei Salicia a fost de 34,23 milioane lei şi un profit de 52.255 lei. Pe 11 iulie, Dragnea jr a decis ca ferma să aibă acțiuni la purtător, în loc de acțiune nominative. Și această afacere este cercetată de DNA.
USR, la foc automat
Parlamentarii USR au depus și ei pe 6 septembrie nu mai puțin de 4 inițiative legislative care vizează firmele cu acțiuni la purtător. Useriștii vor să interzică companiilor cu acțiuni la purtător participarea prin atribuire directă sau prin licitație la achiziții publice și sectoriale, adică acele achiziții care sunt în scopul desfășurării unei activități relevante în sectoarele de utilitate publică „apă”, „energie”, „transport”, „poștă”, etc.
Astfel de firme nu mai au voie nici să vândă produse sau servicii către stat, conform proiectelor USR.
Interzis și la concesiuni
Parlamentarii USR vor să interzică firmelor cu acțiuni la purtător și atribuirea „concesiunilor de lucrări sau servicii a căror valoare este mai mică”decât pragul valoric e 23.227.215 lei, fără TVA. Ei mai vor să schimbe și o ordonanță de urgență în sensul interzicerii firmelor cu acțiuni la purtător să încheie contracte cu „întreprinderile publice”.
„Nerespectarea acestei interdicții atrage nulitatea absolută a actului juridic și răspunderea contravențională a persoanelor direct implicate în luarea deciziei”, stipulează noul articol al Legii, precizând că amenda va fi de la 1.000 la 5.000 lei, „dacă fapta nu constituie o infracțiune”.
Ce sunt acțiunile la purtător
Acțiunile nominative sunt acțiunile care au înscris pe ele numele proprietarului și care nu pot fi transmise altei persoane fără acceptul societății. Acțiunile la purtător sunt cele care pot fi tranzacționate liber în așa fel încât oricine deține hârtia cu acțiunile la purtător are drept de proprietate asupra firmei.
Deținătorii acțiunilor la purtător nu sunt obligați să figureze nicăieri în actele firmei, prin urmare astfel de companii pot fi mijloace pentru deținerea, primirea și transferul averii în mod anonim, lucru ce poate facilita spălarea de bani, potrivit Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor.