Luna aceasta s-au împlinit 51 de ani de la promulgarea unuia dintre cele mai odioase acte normative care au fost emise în România. Un decret cu 10.000 de victime
Este vorba de decretul 770/1966, promulgat de Chivu Stoica, la acea dată președinte al Consiliului de Stat al RSR, dar redactat și aplicat la ordinul lui Nicolae Ceașescu.
Actul își propunea creșterea natalității și a instituit metode absolut inumane pentru depistarea femeilor însărcinate, favorizând avorturile ilegale sau abandonarea copiilor nedoriți. Documentul care a dat ”naștere” generației ”decrețeilor”, poreclă devenită acum prilej de glumă, dar ea e născută din spaima acelor ani. Se apreciază că aproximativ 10.000 de femei au murit în urma avorturilor empirice.
Iată textul decretului, publicat în Monitorul Oficial la 1 octombrie 1966. El a fost abrogat pe 26 decembrie 1989, la o zi după moartea celui care l-a inițiat.
”Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
Art. 1 Intreruperea cursului sarcinii este interzisa. Art. 2 In mod cu totul exceptional intreruperea cursului sarcinii va fi autorizata potrivit prevederilor art. 5, in cazurile in care: a) sarcina pune viata femeii intr-o stare de pericol care nu poate fi inlaturat printr-un alt mijloc; b) unul din parinti sufera de o boala grava, care se transmite ereditar, sau care determina malformatiuni congenitale grave; c) femeia insarcinata prezinta invaliditati grave fizice, psihice sau senzoriale; d) femeia este in virsta de peste 45 de ani; e) femeia a nascut patru copii si ii are in ingrijire; f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest. Art. 3 Intreruperea in cazurile prevazute la art. 2 se poate efectua in primele trei luni ale sarcinii. In caz exceptional, cind se constata o stare patologica grava care pune in pericol viata femeii intreruperea cursului sarcinii se poate face pina la sase luni. Art. 4 Intreruperea cursului sarcinii se efectueaza, in cazurile prevazute de art. 2 si 3, de medici obstetricieni-ginecologi, in unitati sanitare de specialitate. Art. 5 Autorizarea intreruperii cursului sarcinii se da de catre o comisie medicala raionala sau oraseneasca instituita in acest scop prin decizia comitetului executiv al sfatului popular regional sau al oraselor Bucuresti si Constanta. Art. 6 In cazuri de extrema urgenta medicala, cind intreruperea cursului sarcinii trebuie imediat efectuata, medicul are obligatia ca inainte de interventie, sau cind nu este posibil, in cel mult 24 ore de la aceasta sa anunte in scris pe procuror, care urmeaza a constata, pe baza avizului medicului legist si a oricaror alte date, daca interventia pentru intreruperea cursului sarcinii a fost necesara. Art. 7 Efectuarea intreruperii cursului sarcinii in alte conditii decit cele prevazute in acest decret constituie infractiune si se pedepseste potrivit dispozitiilor Codului penal. Art. 8 Prezentul decret intra in vigoare la 30 zile de la publicare. In acelasi termen, ministrul sanatatii si prevederilor sociale va emite instructiuni de aplicare a acestui decret. Pe data intrarii in vigoare a prezentului decret, Decretul nr. 463 pentru incuviintarea intreruperilor de sarcina, publicat in Buletinul Oficial nr. 26 din 30 septembrie 1957, se abroga.”