Decret de stat. Autoritățile au stabilit cine se vaccinează. E lege de acum

Decret de stat. Autoritățile au stabilit cine se vaccinează. E lege de acum

Secretarul de stat din Ministerul Snătății, Andrei Baciu, oferă asigurări că vaccinarea va rămâne un act voluntar în România și nu va avea caracter obligatoriu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a oferit asigurări că, în România, vaccinarea împotriva coronavirusului nu va deveni obligatorie. Declarațiile vin în contextul în care statele europene impun obligativitatea imunizării cadrelor medicale și, de asemenea, stabilesc restricții pentru persoanele nevaccinate împotriva SARS-COV-2. "Populația nu ar reacționa favorabil propunerii de vaccinare obligatorie. Oamenii reacționează favorabil când venim cu asigurări că vaccinarea nu va fi obligatorie. Și noi suntem confortabili cu această decizie, și din considerente personale. Trebuie adaptate culturii fiecărui popor o astfel de măsură. În România, este și va fi un act voluntar", a spus Andrei Baciu.

Cadrele medicale care nu vor să se vaccineze trebuie să se testeze

În ceea ce privește obligativitatea pentru angajații din sistemul medical de a se vaccina, Andrei Baciu a declarat: "Trebuie să explicăm puțin sistemul din spate. În primul rând, pacienții cu boli cronice, în ultimul an și jumătate, au avut de suferit. Nu au avut acces la aceleași servicii medicale și acum, cua tât mai mult, își doresc să revină la ele. Însă atunci când te duci cu un cancer la spital, evident că nu-ți dorești să te infectezi. Pentru a crește șansele unui tratament medical în condiții de siguranță, putem să ne vaccinăm personalul medical. Iar pentru cei care nu doresc să se vaccineze, în spiritul vaccinării voluntare, există alternativa de a dovedi faptul că nu ești infectat din dorința de a-i proteja pe pacienți, (adică de a realiza un test - n.r.).

Într-adevăr, există o discuție referitoare la cine va plăti acest test. Să plătească personalul medical care va face această chestiune sau pot să apeleze la vaccinare, care este gratuită.

Trebuie să explicăm și principiile din spatele acestui mecanism, prin care ne dorim ca pacienții din centrul sistemului să fie cât mai în siguranță în spital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se vor aplica noile decizii

Este deja în curs de implementare acest mecanism. E un interval de tranziție până când conducerea unităților medicale trebuie să aplice aceste dispoziții. Ideea este de a continua să oferi acces inclusiv personalului medical care nu este vaccinat, dar trebuie să menționăm și următorul lucru - medicii, într-o proporție foarte mare, sunt vaccinați. Noi știm că sunt peste 82%, potrivit datelor pe care le avem", a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei emisiuni Digi24.

Amintim că Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, s-a deplasat în România într-o vizită de lucru și a declarat că țara noastră trebuie să grăbească ritmul vaccinării, nu să se complacă în situația în care se află în prezent. Ea a avertizat asupra variantei Delta a coronavirusului și a precizat că România are "sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare".