UPDATE. CSM sesizează Inspecția Judiciară pentru declarațiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit astăzi, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile făcute de Victor Ponta, după ce fostul premier Adrian Nstase a fost condamnat ieri la patru ani de închisoare în dosarul ”Zambaccian”. Consiliul cere Inspecției Judiciare să facă verificări privind "eventuala" încălcare a independenței Justiției

UPDATE. CSM a dat publicității următorul comunicat de presă, privind "sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu afirmaţiile publice recente ale premierului Victor Ponta". "Astăzi, 07 ianuarie 2014, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, difuzată la postul de televiziune „România TV”, în data de 06.01.2014, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale." UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Monica Prejmereanu, a precizat pentru EVZ că membrii CSM au analizat în Secții declarațiile făcute de politicieni cu privire la Justiție și cazul Adrian Năstase. "CSM va sesiza Inspecția Judicară pentru a face verificări cu privire la eventuala încălcare a independenței Justiției", a declarat sursa citată. În scurt CSM va da și un comunicat de presă. Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici. Citeşte şi: Ponta: Năstase este condamnat politic şi victimă a regimului Băsescu, situaţie ca a Iuliei Timoşenko

El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiţia nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: "Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că – şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar".

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a spus Ponta.

El a apreciat că este "o chestie ciudată" atunci când aceiaşi judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate şi, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

"Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură şi ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust", a adăugat Ponta.

Înainte de pronunţarea sentinţei în dosarul Zambaccian, premierul Victor Ponta declara că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de "sistemul lui Traian Băsescu", având în vedere toate lucrurile "bune şi importante" pe care fostul premier le-a făcut pentru ţară.