„Suntem în analiză în momentul de faţă în domeniul bancar şi avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul şi ce se întâmplă acolo, dar vă spun că sunt consecinţe majore şi am identificat multe. Pot să vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenţa de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că şi-a diminuat profitul”, a spus Mişa, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, compania căreia i-a fost vândut portofoliul de credite era o filială a băncii şi avea birourile în offshore. 

„Practic, banca era acţionar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore. Sunt situaţii în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos şi, mai mult decât atât, nu au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicţie cu normele proprii şi, mai mult decât atât, se demonstrează în instanţă prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. (…) Încă o dată, se scade din (impozitul – n. r.) pe profitul pe care trebuie să îl plătească în România. Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac paşi importanţi în acest sens, suntem expuşi total în faţa unor companii care beneficiază de o experienţă capitalistă mult mai mare decât a noastră, care beneficiază de firme de consultanţă şi de contabili foarte buni, care ştiu să speculeze legislaţia foarte bine, ştiu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, ştiu să realizeze circuite financiare greu de stopat”, a atras atenţia şeful Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, din ANAF.

Un miliard de euro, scoşi din ţară

De altfel, el a adăugat, referindu-se la preţurile de transfer, că aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani, iar cu aceşti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte. 

„Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului şi comerţului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiţi-vă ce înseamnă la nivel naţional. Direcţia generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoşi din România. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte în România şi ar putea aduce beneficii majore românilor", a afirmat Mişa, potrivit Agerpres. 

Potrivit acestuia, o companie din domeniul tutunului a achiziţionat tutunul de la o altă subsidiară afiliată dintr-o ţară membră la un preţ foarte mare, pe care îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică. 

„În România plătea aproape nimic, iar în ţara respectivă se duceau toate profiturile. Am reuşit să identificăm acest tip de tranzacţii şi am reuşit să realizăm ajustări de 12,3 milioane lei”, a precizat oficialul ANAF. 

El explicat, în context, cum sunt scoşi din ţară banii realizaţi de retaileri. 

„În retail se importă produse cu valoare adăugată din afara ţării şi se vând în România. Companiile spun că au creat locuri de muncă multe, <datorită nouă aveţi atâtea locuri de muncă>, dar uită să precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de muncă sunt prost plătite. Ar trebui să ne uităm la faptul că aceste companii importă bunurile din afară la o valoare mică, le vând ulterior în România, iar numai pe diferenţa de preţ se aplică impozitul pe profit. În România rămân puţini bani. Practic locurile de muncă în ţările în care s-au produs acele bunuri sunt bine plătite, au plus valoare în ţara respectivă şi mai puţin în România. Asta este una dintre cele mai utilizate metode”, a arătat Mişa. 

De asemenea, reprezentantul ANAF a mai spus că sunt companii care au o reţea globală şi importă diferite bunuri şi servicii din celelalte ţări la o valoare foarte mare pe care le vând în România. 

Te-ar putea interesa și: