Colonelul Ion Burlui susține, cu privire la demisia de onoare din funcția de șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, că structurile proprii și-au făcut datoria potrivit competențelor în legătură cu salvarea celor din avionul prăbușit în Munții Apuseni, însă s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă și desfășurată de structuri de intervenție și de tehnicieni.
"Consider că, din punct de vedere operațional, structurile proprii și-au făcut datoria potrivit competențelor, în condițiile date, dar așa cum 'iarna nu-i ca vara' și la munte nu este ca la câmpie. (...) Nicio acțiune practică, inclusiv o intervenție în situații de urgență, nu poate fi desfășurată în condiții de perfecțiune totală; nu există un sistem cu risc „0” în funcționare", precizează Ion Burlui într-un comunicat remis joi Agerpress. Pe de altă parte, cei de la Salvamont Alba susțin că cei de la ISU depășiți de situație. „NU AM VAZUT PE UN CONDUCATOR CARE SA GESTIONEZE LOGIC SI COERENT SITUATIA”, a povestit un reprezentant al Salvamont Alba.
"Dacă am remușcări pentru victimele accidentului: DA. Dar am aceleași remușcări pentru toate victimele produse pe timpul situațiilor de urgență: și cei șase oameni căzuți în canalul Dunăre-Marea Neagră acum câteva zile, dar și colegul nostru înghițit de malul de pământ la Fetești. Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toți", arată Burlui. Șeful IGSU, colonel Ion Burlui, și-a înaintat miercuri demisia din funcție, acceptată de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. El preciza miercuri, pentru Agerpres, că nu își impută nicio vină în cazul accidentului aviatic din Cluj, dar că îl "doare sufletul" că incidentul s-a soldat cu victime și că nu așteaptă ca cineva să-i ceară demisia. "Noi nu putem decât să vorbim de lege, nu pe lângă lege. Mă refer la Legea 741/2008 referitoare la modul în care se manageriază accidentele aviatice civile. Important este (n.r. — după acest incident) să fie luată o măsură în favoarea oamenilor aflați în situații de urgență", declara miercuri Burlui. Premierul Victor Ponta a decis miercuri, în urma raportului primit de la vicepremierul Gabriel Oprea în legătură cu accidentul aviatic din Cluj, înlocuirea din funcție a secretarului de stat în MAI Cătălin Chiper, solicitând totodată ministrului Transporturilor schimbarea directorului general al ROMATSA și a directorului de operațiuni, urmând să ceară înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale.