O declaraţie publică, din 2016, a regretatului Ion Rusu, naşul de cununie şi cumnatul fostului premier Vladimir Filat, condamnat anterior pentru acţiuni de corupţie, reprezintă una din principalele probe ale apărării în dosarul în care ex-preşedintele PLDM este învinuit de spălare de bani.
Declarţia din penitenciar
Declaraţia a fost făcută în timp ce Ion Rusu era în arest şi era adresată misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi mass-media. Rusu susţinea că a dat declaraţii în dosar sub presiunea procurorei Adriana Beţişor, îl deculpa şi îl victimiza pe cumnatul său, care la fel, se afla în arest.
Procurorul pe caz a declaratz în instanţă ca proba respectivă trebuie respinsă, deoarece se referă la alt dosar şi alte învinuiri, iar în dosarul care se examineată acum Ion Rusu a făcut declaraţii în 2018.
Acuzarea, fără probe
Amintim că Judecătoria Chişinău a respins demersul procurorului anticorupţie, Nadejda Busuioc, care a cerut formarea unei comisii rogatorii pentru audierea unor martori din SUA în cel de al doilea dosar penal intentat fostului premier, Vladimir Filat. Este vorba de reprezentanţii unei companii de consultanţă şi PR, care a oferit servicii pentru Filat.
Astfel, acuzarea aproape că a rămas fără martori în dosarul respectiv. Americanii refuză să vină în Republica Moldova ca să facă declaraţii, iar principalul martor, Ion Rusu, naşul de cununie al fostului premier cu jurnalista Angela Gonţa, a decedat.
În schimb, instanţa a admis lista de probe ale apărării, dintre care o parte au fost contestate de procurorul pe caz.
De ce este învinuit Vlad Filat
Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.
Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani. Fostul premier pledează nevinovat.
Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență.
Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.