Editura Evenimentul si Capital

COȘMARUL lunii ianuarie. Declarația 600, bătaia de cap pentru sute de mii de români

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, are de gestionat o situație complicată, apărută în urma OUG 79 FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 21516 Vizualizari

Contribuabilii care desfășoară activități independente, cu excepția notarilor și a avocaților, sunt obligați să declare, până pe 31 ianuarie, la ANAF, veniturile realizate în 2017, pentru calcularea contribuțiilor de sănătate și de pensii

Sute de mii de români trebuie să depună la ANAF Declarația 600, până la 31 ianuarie 2018. Mai precis, Fiscul a calculat că sunt peste 200.000 de cetățeni care trebuie să depună Declarația 600. Este vorba de cei care au obținut venituri din activități independente, chirii, arendă.

Aceștia vor datora maximum 190 de lei pe lună pentru contribuția de Sănătate (CASS), care a fost plafonată la zece salarii minime pe economie. Asta înseamnă că cei care au venituri din chirii care depășesc 22.800 de lei pe an, adică 1.900 lei pe lună, vor plăti 190 de lei pe lună pentru accesul la Sănătate.

Când vine vorba de cotribuția la pensii (CAS), suma va fi opțională. De exemplu, dacă ai trei contracte pe drepturi de autor cu sume diferite, poți alege suma pentru care să plătești contribuția de pensii, dar aceasta nu poate fi mai mică de 1.900 de lei pe lună. Toate acestea trebuie făcute până la 31 ianuarie 2018, iar declarația se va completa pe baza unor estimări personale. Făcând referire la venitul obținut în anul precedent.

Fiscul susține că are capacitatea să proceseze toate declarațiile fiscale obligatorii, dar nu e exclus să existe cozi la care vor fi trebui să stea cei peste 200.000 de români.

ANAF, oficial

„În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, se arată într-un comunicat al ANAF.

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:

● CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

● CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Cine nu depune Formularul

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

Contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf. ro.

Definiția Declarației 600, potrivit Fiscului

„600 - Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (OPANAF 4140/2017). Formular. Se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuție de asigurări sociale și/sau contribuție de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului”.

Nebunia a fost provocată de OUG 79

Toată tevatura a început odată cu adoptarea, pe 8 noiembrie 2017, a OUG 79 privind modificarea și completarea Legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal. Una dintre principalele prevederi este transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură contestată de sindicate, de mediul de afaceri și de partidele de opoziție. O alta constă în reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură criticată de primari, care afirmă că vor rămâne fără bani de investiții, iar unele administrații locale ar putea intra în incapacitate de plată. În forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nu mai fost inclusă regula care stabilea că, de la începutul anului acesta, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate și pensie pentru acestea din urmă, deși în Nota de Fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal erau scutite.

Diaconu: ANAF încearcă să ascundă haosul creat de OUG 79

Fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu (foto), îi contrazice pe cei de la Fisc, susținând că este vorba de peste un milion de contribuabili care trebuie să depună Declarația 600. „Evaluarea ANAF este complet eronată! Peste 100.000 sunt doar persoanele fizice beneficiare de dividende încasate în 2017 (sau cei cu tranzacții mobiliare) cu venituri peste plafonul însumat al celor 12 salarii minime și care în anii anteriori nu datorau contribuții! Apoi numărul plătitorilor de CASS va fi mult mai mare (dintre cei cca.1,6 milioane contribuabili potențiali) decât cei obligați la plata CAS-ului, la care comunicatul (ANAF – n.red.) se referă cu predilecție! Mai mult decât atât: de unde știe ANAF câte persoane fizice au realizat venituri anul trecut peste plafonul de 22.800 lei când declarațiile fiscale cu veniturile realizate în 2017 urmau a fi depuse in luna mai a.c.? În esență, comunicatul ANAF este doar un tertip ieftin menit să ascundă haosul creat de OUG 79 la nivelul unităților de administrare fiscală”, a scris Gelu Ștefan Diaconu pe contul său de Facebook .

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate