Decizii dubioase la examenul de manager al unei instituții de cultură

Decizii dubioase la examenul de manager al unei instituții de cultură

   În urmă cu mai bine de trei luni de zile, mai exact în luna septembrie a acestui an, demisia maestrului Anton Niculescu unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai României, de la conducerea Filarmonicii din Braşov, a deschis larg calea ocupării deîndată a râvnitului post.

Diploma şi Agenţia de imperesariat artistic

Să îi cunoaştem acum pe cei doi protagonişti. Să începem cu cel care a pierdut la o jumătate de mustaţă. Iulian Rusu. Este licenţiat în muzică. Absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, promoţoa 1995. Aici se încadrează. Are studii de specialitate, cu licenţă, aşa cum cere regulamentul de concurs. Vechimea în muncă: 30 de ani în muzică. Opt ani instrumentist în Filarmonică. Din 1998, solist instrumentist la aceeaşi instituţie. Deci, şi aici îndeplineşte condiţiile de vechime în muncă. Din 2012 până în 2018, a fost şeful Serviciului Artistic din Filarmonică. Deci, şi funcţie de conducere. Adică, şi la acest capitol se încadrează în regulamentul de concurs. Dovadă că dosarul de candidat nu i-a fost respins.

Şi acum, cel declarat câştigător. Ion Dragoș Dimitriu. Are numai 29 de ani. Se spune că este absolvent al unei şcoli superioare de muzică din Viena. În acest caz, trebuie să prezinte o diplomă de studii echivalată de Ministerul Educatiei si Invatamantului din România, aşa cum cere legea şi regulamentul. Cu toate insistenţele noastre, chiar dacă am depus inclusiv oficial la Primăria Braşov o hârtie prin care ceream să ni se răspundă la întrebarea: „Are domnul Dimitriu licenţă în muzică, iar diploma este echivalată în România?”, pianul Primăriei, la care cântă la patru mâini cei doi consilieri, adică fix câştigătorul pe turnantă al concursului şi vecinul primarului, Horia Mihail, a rămas tăcut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa că nu ştim dacă dl. Dimitriu îndeplineşte această cerinţă prevăzută de regulament. Dacă nu, dosarul dumnealui, tot conform aceluiaşi regulament, trebuia respins imediat, înainte de concurs. Despre vechimea în muncă, nu se prea ştie nimic. În afară de cele câteva luni cât a fost consilier personal al fostului primar şi alte câteva luni cât a fost interimar la Filarmonică.

Conflict de interese

Am încercat noi să aflăm cam pe unde şi-a făcut mâna de manager Ion Bogdan Dimitriu. Şi dacă tot am pomenit de Viena, iată ce am descoperit la regitrul comerţului din Austria: AEGERIA ARTISTS MANAGEMENT eU. Cu sediul în Leopoldsgasse 4/16 1020 Viena. Înregistrată cu Număr comercial : FN 464411 h. Data înfiinţării, a începerii formei juridice, cum spun austriecii: 2017-01-05. Descrierea postului: agenție de artiști. Persoane interimare: nu există. Proprietar Dna / Dl Dimitriu Ion-Dragos, persoană particulară.

            Cu alte cuvinte, Dragoş Dimitriu este, încă din 2017, propritarul unei agenţii de impresariat artistic. Mai pe înţeles, o agenţie care face rost de contracte pentru spectacolele diferiţilor artişti din domeniul muzicii. Agenţia funcţionează şi în ziua de azi.

Ia să vedem acum ce zice Codul Penal: „Art 79 din Legea 161/20013. Care prevede că în trei cazuri apare conflictul de interese. Pe noi ne interesează cel de-al treilea: „Interesele sale patrimoniale (ale funcţionarului n.r.), ale soţului sau rudelor sale de gradul I, pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.”

Din ziua în care a fost numit interimar la Filarmonică şi până în zilele noatre, Dimitriu a fost în paralel şi proprietarul agenţiei de impresariat artistic. Poate influenţa deciziile de la Filarmonică această calitate? Asta trebuie să decidă ANI.

Oricum, suntem în faţa unei dileme. Ori activitatea de proprietar la agenţia de impresariat s-a pus vechime în management ca Ion Dragoș Dimitriu să se încadreze în regulile concursului şi prevederile legale, şi atunci este incompatibil. Ori, dacă nu se pune agenţia, nu are cei trei ani prevăzuţi de lege într-o funcţie de conducere şi dosarul trebuia respins.

Să vorbim în treacăt şi de comisia din care au făcut parte patru juraţi, dintre care niciunul nu este manager de filarmonică.