Decizie urgentă luată de Biden și Putin: Se discută situația Ucrainei. „Trebuie să fim în gardă”

Decizie urgentă luată de Biden și Putin: Se discută situația Ucrainei. „Trebuie să fim în gardă” Sursa: arhiva EVZ

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, și șeful de stat al Rusiei, Vladimir Putin, au luat o decizie de ultim moment. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, care a precizat că demersul vine pe fondul tensiunilor crescânde legate de Ucraina.

Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta, marți, 7 decembrie, într-un apel video despre situația Ucrainei. Anunțul vine după ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA au dovezi că Rusia a făcut planuri pentru un atac „la scară largă” asupra Ucrainei, precizând, însă, că nu este clar dacă Putin a luat o decizie finală în privința invaziei. Rusia a negat orice astfel de intenție și a acuzat Ucraina că și-a executat propria consolidare a trupelor militare.

Ce vor discuta Joe Biden și Vladimir Putin despre Ucraina

Într-o poziție publicată sâmbătă seară, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a precizat că președintele Biden va „sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, în apelul video cu președintele rus.

Ucraina afirmă că Rusia a desfășurat vehicule blindate, sisteme de război electronic și 94.000 de soldați de-a lungul graniței lor comune. Este cea mai mare organizare de forțe militare la granițele sale, după ce Rusia a anexat Crimeea, în anul 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia ar putea invada Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie

Citând rapoarte ale serviciilor de informații, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară la sfârșitul lunii ianuarie. Mișcarea trupelor rusești a tensionat relațiile deja fisurate dintre Rusia și SUA.

Vineri, Joe Biden a avertizat că va face „foarte, foarte dificilă” mișcarea lui Putin de a „merge mai departe” și de a face „ceea ce oamenii se tem că ar putea” să realizeze. SUA și aliații săi europeni au discutat despre impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta întreprinde acțiuni agresive. Deși Ucraina nu este membră NATO, are legături strânse cu blocul în cauză și a primit arme occidentale, inclusiv rachete americane antitanc Javelin.

Oficialii ruși au negat orice plan de invazie și spun că trupele de frontieră se află acolo pentru exerciții militare. Moscova a acuzat NATO că are un comportament provocator prin desfășurarea de exerciții în Marea Neagră, în largul Crimeei. Ministerul rus de Externe a mai spus că Ucraina a trimis la rândul ei 125.000 de soldați la granița comună. Kievul a refuzat să comenteze această afirmație.

Marea Britanie: „Trebuie să fim în gardă”

Săptămâna aceasta, cel mai înalt ofițer militar britanic a declarat că „trebuie să fim în gardă” cu privire la potențialul de conflict în regiune. Generalul Sir Nick Carter a declarat pentru BBC că „speră în mod clar” că nu va exista un război cu Rusia, dar a adăugat că NATO va trebui să fie pregătită pentru această eventualitate.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina nu sunt o chestiune nouă. În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și, la scurt timp după acest demers, a început să susțină o insurgență separatistă în estul Ucrainei.

Recent, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a impus sancțiuni împotriva unui prieten puternic al președintelui Putin și a interzis emisiunile a trei posturi de televiziune pro-rusești.

Primele discuții față în față dintre Joe Biden și Vladimir Putin au avut loc la Geneva, în luna iunie. Reuters relatează că ultima convorbire telefonică dintre cei doi președinți a fost raportată pe data de 9 iulie.