Evenimentul Zilei > International > Decizie radicală în Cuba, luată înainte de începerea școlii. Toți copiii vor fi vaccinați
Decizie radicală în Cuba, luată înainte de începerea școlii. Toți copiii vor fi vaccinați

Decizie radicală în Cuba, luată înainte de începerea școlii. Toți copiii vor fi vaccinați

Școlile cubaneze nu-și vor redeschide porțile decât după ce toți copiii, din țară, cu vârste de peste trei ani vor fi vaccinați împotriva noului coronavirus.

Autoritățile sanitare din Cuba au luat o măsură radicală pentru a-i proteja pe cei mici de infectarea cu varianta Delta a coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul cubanez al Educaţiei, Ena Elsa Velazquez. Potrivit spuselor acesteia, noul an şcolar va începe lunea viitoare, însă cursurile vor respecta formatul învăţământului de la distanţă, informează AFP.

„Ştim că familiile cubaneze sunt foarte îngrijorate din cauza reluării cursurilor în format fizic şi este important să spunem că pe 6 septembrie vom inaugura noul an şcolar, însă prin intermediul unor cursuri televizate”, a declarat Ena Elsa Velazquez la televiziunea de stat cubaneză.

Ministrul Educației din Cuba a precizat că decizia ca toți copiii să fie vaccinați înainte de revenirea în școli a fost luată de comun acord cu Ministerul Sănătății. Ena Elsa Velazquez a mai spus că a fost realizat un calendar, în trei etape, în baza căruia urmează să fie imunizați cei mici.

Școlile cubaneze sunt închise de anul trecut

Cuba şi-a dezvoltat propriile vaccinuri împotriva COVID-19 și realizează, în această perioadă, studii clinice pediatrice cu privire la efectele vaccinurilor sale, Abdala şi Soberana. Autoritățile intenționează să folosească aceste seruri pentru a-i imuniza pe toţi copiii cubanezi cu vârste de peste trei ani.

Școlile din Cuba au rămas închise, începând din luna martie 2020, pentru a evita pandemiei de COViD-19. Acestea s-au redeschis doar pentru un scurt interval, timp de câteva săptămâni, la sfârşitul anului trecut. La scurtă vreme au fost închise din nou, în ianuarie 2021.

În acest timp, elevii şi studenţii sunt nevoiţi să asiste la cursurile şcolare prin intermediul televiziunii de stat.

Pandemia a explodat odată cu varianta Delta

Cuba a reuşit într-o primă fază să controleze epidemia de coronavirus pe teritoriul ei. Din luna iulie, situația s-a degradat, iar cifrele cu privire la nivelul de infectare sunt îngrijorătoare. Acest lucru se datorează răspândirii variantei Delta, care a destabilizat sistemul sanitar cubanez, motiv de mândrie naţională şi un veritabil stâlp social în această ţară.

Ţara, a cărei populaţie este de 11,2 milioane de locuitori, a raportat de la începutul pandemiei 652.000 de infectări şi 5.303 de decese asociate COVID-19.

Cuba a dezvoltat propriile vaccinuri anti-COVID

Aflată sub embargo american din 1962, Cuba a început să-şi dezvolte vaccinuri proprii din anii 1980, fapt care i-a permis să producă două seruri anti-COVID-19, Abdala şi Soberana. Aceste două vaccinuri nu au fost deocamdată autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În prezent, din cauza întârzierii campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Cuba a început, de duminica trecută, să utilizeze şi vaccinul chinezesc Sinopharm. Aceasta deoarece doar 30% din populaţia cubaneză a fost imunizată, în condițiile în care obiectivul asumat era de 70% la sfârşitul lunii august.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: