DECIZIE în PROCESUL fostului șef DIICOT Cluj. Dosarul acestuia ajunge la Curtea Constituţională. Care sunt ACUZAȚIILE și de ce l-a revocat Horodniceanu

Procesul fostului şef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti a fost trimis la Curtea Constituţională pentru o excepţie de neconstituţionalitate. La mijlocul anului trecut, secţia pentru procurori din cadrul CSM a dispus revocarea procurorului Hrudei din funcţia de conducere a DIICOT Cluj pentru mai multe nereguli.

Mai exact, la DIICOT Cluj, procurorul Hrudei împreună cu colega lui Daciana Deritei, au instrumentat mai multe dosare cu cântec care nu s-au concretizat cu vreo condamnare, potrivit informațiilor gazetadecluj.ro.

La mijlocul anului trecut, procurorul Mircea Hrudei a fost revocat din funcţia de conducere a DIICOT Cluj de către şeful DIICOT Daniel Horodniceanu. Decizia a fost susţinută şi de Secţia pentru Procurori din cadrul CSM. Iniţial, Hrudei s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Demersul lui a fost motivat şi de faptul că soţia lui a avansat în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Hrudei a contestat decizia de revocare din funcţie la Curtea de Apel Bucureşti, unde instanţa a decis la mijlocul acestei săptămâni să trimită dosarul la Curtea constituţională în baza unei excepţii de neconstituţionalitate sesizate în cursul procesului.

”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Înaintează cererea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Amână pronunţarea asupra excepţiei inadmisibilităţii şi cererii de chemare în judecată la 27.03.2018”, arată soluţia instanţei.

 

De ce a fost demis procurorul Hrudei de la conducerea DIICOT Cluj

Potrivit Secţiei pentru Procurori a CSM, „în motivarea solicitării procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se învederează exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei de către domnul procuror Hrudei Mircea Lucian, concretizată în esenţă prin deficienţe în activitatea de urmărire penală, tergiversarea nejustificată a soluţionării cauzelor repartizate, neîndeplinirea obligaţiei legale de a dispune măsuri asiguratorii în dosare cu prejudicii mari, adoptarea unor soluţii apreciat ca nelegale şi netemeinice, infirmate ca atare de către procurorul ierarhic superior, nerespectarea confidenţialităţii în dosarele în curs de soluţionare, exercitarea de activităţi de cercetare în afara unui cadru procesual legal, dar şi aspecte ce pot conduce la o posibilă imixtiune în activitatea altui procuror”.

Pentru a-i convinge pe cei de la CSM, şeful DIICOT România, Daniel Horodniceanu a depus la dosarul cu pricina mai multe acte doveditoare de abaterile efectuate de Hrudei.

Printre acestea se numără un proces-verbal întocmit după controalele tematice şi operative efectuate de către procurorii desemnaţi din cadrul structurii centrale a direcţiei a dosarelor repartizate spre soluţionare domnului Hrudei. Tot la dosar există ordonanţele prin care procurorul şef al DIICOT Cluj(Florin Mornăilă) a infirmat soluţiile de clasare dispuse de Hrudei.

Mircea Hrudei a fost şef la DIICOT Cluj, perioadă în care i-a trimis în judecată pe magnaţii Arpad Paszkany, Gicu Gânscă şi Horia Ciorcilă, care au fost achitaţi în instanţă.