Decizie importată luată în Franța. Ce impact urmează să aibă în Europa

Decizie importată luată în Franța. Ce impact urmează să aibă în Europa

În Franţa a fost adoptată legea anti-risipă, prin care, începând din 2021, este interzisă distrugerea produselor nealimentare noi nevândute, o premieră la nivel mondial.

În Franța, magazinele, întreprinderile şi depozitele nu vor mai avea voie să distrugă haine, încălţăminte, jucării, electrocasnice, produse cosmetice sau alte mărfuri rămase pe stoc.

Cifrele arată că bunuri nealimentare în valoare de peste 650 de milioane de euro, rămase nevândute, sunt distruse în fiecare an în Franţa.

Pentru viitor, tot ce rămâne nevândut va fi donat, dezmembrat în piese ce pot fi folosite pentru fabricarea altor obiecte, transformat în materie primă sau reciclat, potrivit noii legi, care urmează să fie dezbătută şi votată acum de Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principiul legii nu este de a constrânge sau de a penaliza, ci, dimpotrivă, de a ajuta întreprinderile şi comercianţii să îşi gestioneze aceste stocuri, să facă donaţie sau să le recicleze, transmite RRA.

Ideea de a lăsa agenţii economici să aleagă în ce fel vor proceda cu marfa nevândută şi de a nu-i obliga să îşi doneze produsele, are puterea de a linişti mai ales mărcile de lux, care se temeau de apariţia unei pieţe paralele, care să vândă aceste lucruri la preţuri mici.

În aceeaşi lege, Franța declară război materialelor plastice.Obiectivul asumat este de 100% plastic reciclat până în 2025, în paralel cu interzicerea producţiei de obiecte din plastic de unică folosinţă şi îmbunătăţirea colectării selective a deşeurilor."