Astăzi, 12 noiembrie 2024, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anunțat o decizie importantă în cazul fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Acesta a hotărât amânarea pronunțării în cererea sa de revizuire a condamnării, stabilind o nouă dată pentru 12 decembrie 2024. Procesul de revizuire se referă la condamnarea de 6 ani de închisoare pe care Elena Udrea o ispășește în dosarul „Gala Bute”.
Amânarea deciziei: Ce urmează pentru Elena Udrea
În cadrul procesului de revizuire, completul de judecători, din care fac parte și Lia Savonea și Mihail Udroiu, a decis să amâne pronunțarea pentru 12 decembrie.
Elena Udrea, condamnată definitiv în 2018 pentru fapte de corupție, va trebui să aștepte aproape o lună pentru a afla verdictul final în ceea ce privește cererea sa de revizuire a condamnării. Fostul ministru al Turismului a solicitat această revizuire după ce condamnarea sa a fost confirmată definitiv de instanțele românești.
Condamnarea inițială: Fapte de corupție în Dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a fost condamnată în 2018 la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, un caz de mare amploare legat de organizarea unui eveniment de box la care a participat Lucian Bute.
Anchetatorii au susținut că fostul ministru al Turismului a coordonat o rețea prin care persoane din anturajul său au primit bani de la societăți comerciale, bani care erau destinați plății lucrărilor financiare de la Ministerul Turismului, pe care Udrea îl conducea. O parte din sumele obținute au ajuns în conturile personale ale Elenei Udrea sau ale unor organizații politice și instituții, inclusiv Federația Română de Box.
Prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 3 milioane de euro, sumă care nu a fost recuperată până în prezent, conform Capital.
Fuga lui Udrea în Costa Rica și a doua condamnare
După condamnarea inițială, Elena Udrea a fugit în Costa Rica, dar a fost ulterior reținută și încarcerată acolo. În decembrie 2018, Curtea Constituțională a României a declarat ilegală constituirea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ, ceea ce a dus la suspendarea condamnării și la eliberarea Elenei Udrea. Aceasta s-a întors în România, dar în aprilie 2022, ÎCCJ a respins contestația sa și a confirmat condamnarea de 6 ani de închisoare.
Ulterior, Elena Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, unde a fost prinsă și extrădată în iunie 2022. Ea a fost încarcerată la Penitenciarul Târgșor și, în prezent, continuă să lupte în instanță pentru revizuirea condamnării sale.
Membrii completului de judecată
Completul de judecată care se ocupă de cazul Elenei Udrea include figuri binecunoscute din sistemul judiciar românesc. Lia Savonea, judecătoare cu un istoric de decizii controversate, precum anularea condamnării lui Mario Iorgulescu și achitarea fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, face parte din complet.
De asemenea, Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT și un personaj implicat în fuga Elenei Udrea în Costa Rica în 2018, face parte din același complet. Aceste conexiuni au stârnit numeroase discuții publice cu privire la imparțialitatea procesului.