Avocatul Aurelian Pavelescu explică de ce decizia de ieri a Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009, la care a fost invitată de trei ori șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, îi va îngrădi acesteia cercu și va fi demisă. Aurelian Pavelescu susține că decizia Comisiei este una periculoasă pentru Laura Codruța Kovesi.
”Comisia parlamentară a procedat corect refuzând să-i facă plângere penală Codruţei Kovesi! Îl felicit pe avocatul Daniel Fenechiu, care a propus această soluţie!
Experienţă de avocat a lui Daniel Fenechiu şi-a spus cuvântul în faţă celeilalte propuneri, a deputatului Pleşoianu, ultimul solicitând astăzi sesizarea penală împotriva Codruţei Kovesi pentru refuzul de a se prezenţa la Comisie pentru a treia oară. Demersul propus de Fenechiu şi aprobat de Comisie este cu mult mai primejdios împotriva lui Kovesi, practic închizându-i cercul de apărare. Să explic celor care nu sunt în profesie.
1. Mai întâi, ceea ce nu se spune deloc în dezbaterea care a urmat, Fenechiu a propus Comisiei, care a aprobat, transmiterea unei a 4-a scrisori lui Kovesi, care nu mai este o invitaţie la Comisie, dar în care i se solicită să răspundă în scris (manieră folosită chiar de Kovesi), dacă a fost sau nu în sufrageria lui Oprea în noaptea alegerilor din 2009. Răspunsul poate fi da, nu sau refuzul de a răspunde (sau în scris sau prin refuzul de a răspunde scrisorii că atare). Este singurul aspect care interesează Comisia. Dacă răspunde da, Kovesi este că şi demisă, pentru că există interdicţii legale cu privire la implicări în politică ale magistraţilor: de aceea Kovesi nici nu s-a prezentat, iar cei care s-au prezentat, în conivenţă, niciunul nu a recunoscut explicit că Kovesi a fost prezenţa, inclusiv Maior, pentru a o proteja pe Kovesi (singurul care a afirmat textual este Dan Andronic până în prezent). Dacă spune nu, cu toate că a fost prezenţa, Kovesi riscă un dosar penal pentru sperjur, de care nu poate scapă, aşa că nu va riscă. Dacă refuză să răspundă şi în scris, este indiscutabilă reaua-credinţă. Prin urmare, a 4-a Scrisoare a Comisiei este extrem de primejdioasă, lăsând-o pe Kovesi fără apărare.
2. Dacă ar fi sesizat Parchetul general cu plângere penală, Comisia i-ar fi dat prilejul lui Lazăr: a) să ceară oprirea lucrărilor Comisiei până la finalizarea anchetei, ceea ce ar fi însemnat o nouă contestare a autorităţii Comisiei; b) să soluţioneze plângerea cu clasare şi să ducă în derizoriu Comisia. Astfel încât stratagemă lui Liviu Pleşoianu se dovedeşte greşită faţă de intenţiile clare ale Comisiei de a o îngenunchea pe Kovesi: Pleşoianu, din lipsa de experienţă, trimitea mingea la "adversar".
3. În acelaşi timp, Comisia îl somează pe Lazăr să-i transmită documente din dosarul tocmai închis cu privire la sufrageria lui Oprea, unde există declaraţii dacă Kovesi a fost sau nu prezenţa. În situaţia în care nu există asemenea declaraţii, iar acestea nu s-au solicitat, Lazăr intră şi el într-un mare rahat!
4. Prin Scrisoarea adresată Ministrului Justiţiei, Comisia s-a formalizat, deschizând calea procedurii disciplinare, dar, încă o dată, fără a solicită deschis această procedura. S-a pus o presiune atât pe Kovesi, cât şi pe Ministru, ultimul neavând ce face, în cazul încălcării deciziei CCR de către Kovesi (el însuşi fost judecător CCR), şi urmând să sesizeze CSM-ul! Dar Comisia a păstrat şi posibilitatea deschisă că să sesizeze ea însăşi CSM, când va crede de cuviinţă (nu a irosit o cale de atac împotriva lui Kovesi).
5. Comisia aşteaptă aplicarea loviturii de graţie împotriva lui Kovesi la momentul apropiat al redactării Raportului final şi votării lui de plenul Parlamentului. Abia atunci lucrurile se vor tranşă: la un vot probabil al Parlamentului de revocare a lui Kovesi, Ministrul nu mai poate refuză procedura, iar un refuz al lui Iohannis va fi extrem de periculos pentru el, fiind pus în situaţia de a alege între Parlament şi Kovesi (iar nu DNA), cu consecinţe devastatoare asupra acestuia”, a spus avocatul Aurelian Pavelescu pe contul său de facebook.