Decizie de ultim moment. De ce trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu va fi depus la Teatrului Național

Decizie de ultim moment. De ce trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu va fi depus la Teatrului Național Sursa foto: arhiva EVZ

Persoanele care vor să îi aducă un omagiu lui Ion Caramitru o pot face în cartea de condoleanţe care va fi disponibilă publicului începând de marţi, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Omagiile pentru actorul Ion Caramitru se vor semna în cartea de condoleanţe de la TNB.  Mai precis, TNB a anunţat că începând de marţi, ora 11.00, publicul va avea acces în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional doar pentru a semna în cartea de condoleanţe.

Trupul neînsuflețit al actorului nu va fi depus în foaierul teatrului

„Respectând dorinţa familiei actorului Ion Caramitru, sicriul cu trupul neînsufleţit nu va fi depus în foaierul TNB. Informaţiile despre ceremonia de înmormântare vor fi aduse la cunoştiinţă de îndată ce ne vor fi comunicate”, a fost transmis.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani. Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în Eminescu, de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu. A fost actor şi regizor al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Zeci de roluri pe scenele românești și ale lumi, roluri în filme, roluri la teatru radiofonic, regizor, profesor de teatru, ministru al Culturii, președinte UNITER

Ion Caramitru a jucat la Naționalul bucureștean în roluri precum: Perdican - Să nu te joci cu dragostea de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - Romeo şi Julieta de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; Dialoguri şi fantezii în jazz - spectacol de poezie şi muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - Eduard al III-lea de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - Macbeth de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - Dineu cu proşti de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - Dor de Eminescu, 2012; Prospero - Furtuna după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat, de asemenea, în Dineu cu proşti, "Furtuna" şi Magic Naţional.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dar şi Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News