Decizie de ultim moment: Trei state europene au semnat un acord pentru a evita criza gazelor naturale. UE se simte „umilită”

Decizie de ultim moment: Trei state europene au semnat un acord pentru a evita criza gazelor naturale. UE se simte „umilită” Sursa: arhiva EVZ

În timp ce multe dintre statele membre ale Uniunii Europene suferă din cauza crizei energetice din Rusia, trei state au decis să încheie un acord energetic în urma căruia blocul comunitar s-a simțit „umilit”. Este vorba despre Danemarca, Germania și Belgia, care au pus piciorul în prag pentru a lupta pentru asigurarea serviciilor de care au nevoie popoarele lor.

Ministrul danez al Climei, Energiei și Utilităților, Dan Jørgensen, și ministrul belgian al Energiei, Tinne van der Straeten, au încheiat un acord pentru crearea unei conexiuni de rețea offshore între Danemarca și Germania, inclusiv insula energetică daneză din Marea Nordului. Toți miniștrii au semnat memorandumul politic oficial de acord și au fost însoțiți de Andreas Feicht, șeful secretariatului din cadrul Ministerului german al Afacerilor Economice și Energiei.

Danemarca, Germania și Belgia au semnat un acord pentru depășirea crizei de gaze naturale

Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul conferinței WindEurope Electric City 2021 de la Copenhaga și semnalează consolidarea cooperării dintre Danemarca și Germania în Marea Baltică. Operatorul de sisteme de transport din Danemarca, Energinet, și Grupul Elia din Belgia au semnat două noi acorduri de cooperare.

Acordul dintre Energinet și Elia are în prim-plan interconectorul Triton Link dintre insula energetică daneză din Marea Nordului și Belgia. Un alt acord încheiat între Energinet și 50Hertz ar trebui să aducă mai aproape de finalizare o conexiune între insula energetică daneză Bornholm din Marea Baltică și Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura de stabilire a unei rețele conectate la mai multe țări va fi crucială pentru transportul energiei regenerabile de la marile parcuri eoliene offshore și insule energetice către consumatorii din țările care fac parte din acord. Este, de asemenea, esențială pentru a oferi cea mai bună valoare pentru generarea de energie electrică fără emisii de carbon, potrivit Energinet.

„Văd acordul de cooperare ca pe un mare pas înainte astfel încât insulele energetice daneze să devină o realitate și cu câștiguri uriașe pentru o Europă mai ecologică. Acordurile de astăzi arată nu numai că întreaga idee a insulelor energetice și a conexiunilor cu mai multe țări este o idee bună, ci și că țările sunt foarte dornice să pună în aplicare proiectele eoliene offshore uriașe. Este o zi mare care aduce insulele energetice mai aproape de țările vecine”, a declarat Thomas Egebo, directorul general al Energinet.

„Vom oferi companiilor noastre un avantaj pe scena internațională”

„Realizarea cablului belgiano-danez este un pas important pentru a face sistemul nostru de energie electrică mai sustenabil. Datorită tehnologiei hibride, vom avea acces direct la marile parcuri eoliene din extremitatea nordică a Mării Nordului, cu condiții climatice diferite.

Acest lucru va asigura o mai mare securitate a aprovizionării și va ajuta industria noastră energointensivă să își continue decarbonizarea. În plus, vom continua să fim pionieri în domeniul tehnologiilor inovatoare, oferind companiilor noastre un avantaj pe scena internațională”, a spus Chris Peeters, directorul general al Elia Group.

Acordul dintre Danemarca, Germania și Belgia vine în contextul în care alte țări din blocul UE încă se străduiesc să rezolve criza energetică apărută ca urmare a comprimării gazelor din partea Rusiei. Președintele Vladimir Putin a redus livrările de gaze naturale în așteptarea aprobării gazoductului Nord Stream 2, a cărui certificare a fost suspendată de autoritățile de reglementare germane.

Austria își atenționează cetățenii să-și facă stocuri de alimente pentru 15 zile 

Măsura luată de Putin a condus la creșterea prețurilor la energie la niveluri record și există îngrijorări că majorările nu se vor opri. În timp ce SUA au aplicat sancțiuni asupra conductei lui Putin, aceasta este considerată în continuare o „amenințare”.

„Conducta [Nord Stream 2] nu numai că privează Ucraina de aproximativ 3 miliarde de dolari (2,2 miliarde de lire sterline) pe an din taxele de tranzit de gaz, dar constituie, de asemenea, o amenințare pentru Europa”, a transmis Grupul de analiză a războiului hibrid (Hybrid Warfare Analytical Group - HWAG), potrivit Reuters.

Criza de gaze a generat tensiuni în întreaga Uniune Europeană.  Ministrul austriac al apărării, Klaudia Tanner, a demarat o campanie națională de publicare a unor afișe prin care transmite cetățenilor să se pregătească pentru întreruperile de energie electrică, păstrând în stoc alimente pentru 15 zile în caz de urgență.